’Bucketlist voor echte mannen’

Esquire haalt ‘seksistische’ tips offline, Quote laat ze staan

. Een artikel op de website van maandblad Esquire riep afgelopen weekend zoveel boze reacties op, dat de redactie besloot het artikel offline te halen.

In het onlinestuk ‘De bucketlist voor echte mannen’, beschreef Esquire 31 type vrouwen die ‘elke man een keer moet hebben gehad’. De redactie had daarvoor ‘al onze ervaring op een hoop gegooid’ en tipte onder meer ‘Een moeder’: ‘Om erachter te komen dat het helemaal niet zoveel anders is wanneer er een kind uit d’r gekomen is’. En ook ‘een tiener’: ‘Let wel, alleen als de ‘delen-door-twee-plus-zeven-jaar-regel’ voor jou nog opgaat!’

De woede richtte zich vooral op ‘Dronken Dolly’ – nummer acht in de lijst – een dronken vrouw die ‘halverwege in slaap valt’, wat niet uitmaakt voor haar bedpartner want ‘je bent op een missie’, aldus Esquire. Dat komt aldus woedende lezers feitelijk neer op verkrachting.

Esquire haalde het artikel zondag offline. Hoofdredacteur Arno Kantelberg noemt het stuk ‘smakeloos’. Hij zegt dat hij het pas las toen het al even online stond. Een collega wees hem erop. „Er worden vijftien artikelen per dag online geplaatst. Ik lees niet alles. Ik wil ook graag een leven naast mijn werk.” Hij is niet van plan die werkhouding te veranderen, zegt hij. „Ik ga wel met de onlinejongens praten. Er moet een filter komen om dit iets te corporale enthousiasme te voorkomen.”

Danser en acteur Jan Kooijman, die op het novembernummer staat, schreef een boze tweet: „Ben genomineerd als meest stijlvolle man 2016, door ’t blad dat vandaag ’t meest stijlloze artikel van ’t jaar online zette.”

Tijdschrift Quote, dat ook door Hearst Magazines wordt uitgegeven, plaatste ook het artikel, maar vindt verwijderen onzin.

    • Lineke Nieber