Broeikasgassen overschrijden symbolische grens

Voor het eerst is de hoeveelheid deeltjes van broeikasgas het hele jaar boven de vierhonderd deeltjes per miljoen gestegen.

Foto AFP.

De concentratie kooldioxidegas in de atmosfeer is in 2015 een symbolische grens gepasseerd, meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) maandag. Voor het eerst is de hoeveelheid deeltjes van broeikasgas het hele jaar boven de vierhonderd deeltjes per miljoen gestegen.

WMO schrijft dat de koolstofdioxidewaarde ook de komende jaren hierboven blijft. Volgens NRC-redacteur Paul Luttikhuis is de grens van vierhonderd deeltjes per miljoen vooral symbolisch:

“Het is iets wat er al lang aan zat te komen. De overschrijding van vierhonderd is er al eens geweest, maar die gaat dan in de zomerperiode achteruit. Dan hebben de bomen blaadjes aan de bomen, en wordt CO2 opgenomen. Nu is de CO2-waarde voor het eerst in een heel jaar over de vierhonderd geweest.”

Tekst gaat verder na tweet.

De oorzaak van de stijging schrijft de WMO toe aan El Niño. Dat is een natuurfenomeen dat om de paar jaar optreedt in de vorm van extreem droog en nat weer, dat veroorzaakt wordt door opwarming van de Stille Oceaan nabij de evenaar. De droogte die dit de afgelopen jaren in tropische gebieden veroorzaakte, leidde tot een afname van de capaciteit van bossen, planten en zeeën om broeikasgassen op te nemen.

De uitstoot van broeikasgassen ontstaat vooral door huiselijke, agrarische of industriële activiteiten. Deze gassen houden warmte vast in de atmosfeer, en daardoor stijgt de temperatuur op aarde.