Opinie

    • Hans Beerekamp

Bakken en zingen zonder verrassingen

Het tv-weekend werd gedomineerd door de finale van Heel Holland Bakt en de start van The Voice. Beide programma’s blijven scoren, maar zijn niet langer onmisbaar.

André van Duin en winnares Annemarie in 'Heel Holland Bakt' (MAX).
André van Duin en winnares Annemarie in 'Heel Holland Bakt' (MAX).

Afgelopen televisieweekend was gesandwicht tussen de eerste en de laatste aflevering van een kijkcijferkanon. Talentenjacht The Voice of Holland (RTL, vrijdag, bijna 2,8 miljoen kijkers) en Heel Holland Bakt (MAX, zondag, ruim 2,8 miljoen) zijn beide beproefde successen, ook in buitenlandse versies. Maar ook moeten beide hun best doen zich te vernieuwen, om uiteenlopende redenen.

Nadat Martine Bijl om gezondheidsredenen moest afhaken als presentator, werd komiek André van Duin het nieuwe gezicht van de bakwedstrijd. Op de kijkcijfers had dat geen negatief effect, integendeel. Hij was zelfs de presentator van een nieuwe hit, een gezellige nabeschouwing op de woensdag, onder de titel Smaakt Naar Meer.

Ik moet bekennen dat ik nog niet gewend ben aan de wissel, en zelfs dit seizoen niet meer elke aflevering gekeken heb. De fijne ironie van Martine maakte plaats voor een voor zijn doen serieuze André. De vileine dubbele taartbodem is vervangen door een goedmoedige huishoudkwaliteit.

Net als Martine dringt André zich zogenaamd bescheiden (let vooral niet op mij!) met kletspraatjes op aan de kandidaten, op het hoogtepunt van hun stress. In zijn geval vind ik dat nummer veel minder leuk.

De latere winnares Annemarie Pronk (38) uit Scheveningen pareerde die sabotage het slimst. In het dagelijks leven is ze behalve moeder van vier dochters leidinggevende bij de intake van het Leger des Heils, en dan weet je wel hoe je vriendelijk en vasthoudend moet blijven glimlachen tijdens het afpoeieren.

Tekst gaat verder onder de video.

De eerste ronde, de blinde audities, is wat The Voice onderscheidt van andere talentenjachten. Ook hier waren er twee nieuwe gezichten, zangers Guus Meeuwis en Waylon in plaats van de gezworen vijanden Anouk en Marco Borsato, maar dat heeft niet heel veel invloed op de effectiviteit van het format.

Nieuw is vooral een wat geforceerde grappigheid van presentator Martijn Krabbé, om het een beetje pittig te houden. Er waren nogal wat familieleden van BN’ers onder de kandidaten, zoals de dochter van darter Raymond van Barneveld en de broer van voetbalvedette Clarence Seedorf. Toen die laatste het niet redde, zei Martijn met een onschuldig gezicht: „Ik zal maar geen grapje maken over gemiste penalties.”

Nog erger: toen de dochter van de van drugshandel verdachte ex-showmaster Frank Masmeijer optrad, zagen we aan Krabbé’s enkel een rood lampje flikkeren. Dat soort vlerkenhumor heeft een topprogramma als The Voice helemaal niet nodig.

Met hits als The Voice en Heel Holland Bakt kun je seizoen in, seizoen uit, door blijven gaan. De meeste mensen blijven heus wel kijken. Voor wie avontuurlijke televisie zoekt, is geen van beide meer een evenement dat je niet zou mogen missen, zoals in het verleden wel het geval was.

    • Hans Beerekamp