’100.000 hectare nieuw bos in Nederland’

Een plan om dit te realiseren wordt woensdag door de Nederlandse bos- en houtsector gepresenteerd.

Mist in een bos bij De Horsten.
Mist in een bos bij De Horsten. Foto Bart Maat / ANP

De Nederlandse bos- en houtsector wil de komende drie decennia 100.000 hectare nieuw bos in Nederland creëren. Dat plan wordt woensdag gepresenteerd op de Nationale Klimaattop in Rotterdam, meldt Staatsbosbeheer maandag in een persbericht. Het planten van nieuwe bomen moet een significante bijdrage leveren aan het halen van de klimaatdoelen van Parijs.

Op dit moment heeft Nederland circa 350.000 hectare aan bos, zo’n 11 procent van het grondoppervlak. De nieuwe bomen beslaan een gebied dat groter is dan de Veluwe. Het ‘Actieplan Bos en Hout’ gaat naar verwachting ruim 3 miljard euro kosten.

Het voorstel werd in een jaar tijd opgesteld door natuur- en milieuorganisaties, Staatsbosbeheer en bedrijven uit de hout- en papierindustrie. Zo’n driekwart van de Nederlandse bossen wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Dijksma

Het voorstel wordt woensdag voorgelegd aan staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, Infrastructuur en Milieu). Henk Wanningen van Staatsbosbeheer heeft vertrouwen dat Dijksma interesse heeft in het plan:

“Het zou me verbazen als er vanuit de politiek tegenstand is tegen dit plan, hoewel er nog discussie gevoerd kan worden over waar de bomen geplant moeten worden. Met het voorstel komt er meer bos, wordt er meer gebruik van grondstoffen uit het bos en kan CO2 langer in het ecosysteem bewaard worden. Ook kan met het hout duurzame energie worden opgewekt.”

Veel houtimport

Nederland importeert momenteel het leeuwendeel van zijn houtbehoefte, terwijl verwacht wordt dat de vraag de komende jaren zal stijgen. Wanningen:

“We hebben toegezegd de Klimaatdoelen te gaan halen. Wat we met dit plan laten zien, is dat we meer kunnen doen dan we nu doen.”

In het actieplan staat dat meer dan 20.000 hectare nieuw bos wordt bijgeplant in bestaande natuurgebieden. Daarnaast wordt 30.000 hectare ‘tijdelijke natuur’ ingericht op braakliggende bouwgrond en industrieterreinen. De initiatiefnemers zien in het Gelderse Rivierengebied, Zeeuws-Vlaanderen, het Groene Hart in de Randstad en in de Veenkoloniën van Drenthe en Groningen mogelijke locaties voor de nieuwe aanplant.