Zweedse bank wil verder met ABN Amro, na de verkiezingen

Overname

Vanwege de verkiezingen in Nederland is geen gesprek met de Nederlandse staat over ABN Amro mogelijk, zegt de topman van de Zweedse bank Nordea.

Foto Reuters

De Zweedse bank Nordea geeft de strijd om ABN Amro niet op. President-commissaris Björn Wahlroos van Nordea zei dit weekeinde tegen Finse media dat hij hoopt na de verkiezingen in Nederland in maart volgend jaar verder te kunnen praten over een fusie met ABN Amro. Een combinatie van de twee financiële concerns levert volgens hem „best wel een mooie bank” op.

Wahlroos bevestigde tegenover de Finse omroep Yle eerdere berichtgeving door NRC dat hij afgelopen zomer in Den Haag gesprekken heeft gevoerd over een fusie. Omdat Nordea veel groter is dan ABN Amro zou dat de facto een overname door Nordea van ABN Amro betekenen.

Lees ook: Is die Zweedse fusie wel zo gek?

Onderhandse verkoop mogelijk

Wahlroos zei dat hij zijn voorstel op het ministerie van Financiën heeft besproken en met vertegenwoordigers van NLFI, de stichting die namens de staat de aandelen van ABN Amro beheert.

Ingewijden zeiden destijds tegen NRC dat de staat het voorstel had afgewezen. Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) zei enige tijd later dat een onderhandse verkoop van ABN Amro altijd een mogelijkheid is geweest, maar dat zijn voorkeur uitgaat naar een volledige beursgang. Eind vorig jaar bracht de staat een eerste pakket aandelen naar de beurs. „Momenteel vinden er geen onderhandelingen over een onderhandse verkoop plaats en is het voorkeurspad onveranderd”, aldus Dijsselbloem.

Lees ook: De moeizame zoektocht naar een opvolger van Gerrit Zalm

Wahlroos benadrukte zaterdag dat het om een „inleidende” toenaderingspoging ging, en dat het voor hem „tamelijk duidelijk is dat er vanwege de verkiezingen [in Nederland] momenteel weinig enthousiasme bestaat voor een dergelijk groot project in regeringskringen”. Het lijkt erop, zei hij verder, dat er „niet verder zal worden gesproken tot de verkiezingen”.

Hoofdkantoor in Nederland

Wahlroos bevestigt ook dat bij een eventuele fusie het hoofdkantoor van de nieuwe bank in Nederland komt te staan. Voor de Zweedse bank is dat gunstig omdat zij dan in een euroland gevestigd is, wat het zakendoen gemakkelijker maakt, en omdat de regels waar zij zich aan moeten houden dan minder streng zijn. De Zweedse eisen aan de kapitaalbuffers die banken minimaal moeten aanhouden, behoren tot de strengste ter wereld. Wahlroos heeft zich daar in eigen land eerder over beklaagd.