Analyse

Zo jong al zo goed; dan zijn de vergelijkingen snel gemaakt

Feyenoord-Ajax

Met een mooie goal zette Kasper Dolberg Ajax op een 1-0 voorsprong tegen Feyenoord. Het 19-jarige Deense talent wordt nu al vergeleken met Ajax-grootheden uit het verleden: Kieft, Bergkamp, Ibrahimovic…

Foto Olaf Kraak/ANP

Kasper Dolberg? „Die komt er wel”, is het laatste dat Lasse Schöne uitbrengt voor hij door de persdame van Ajax richting spelersbus gedirigeerd wordt. Het is 1-1 geworden tegen Feyenoord, de Deen Dolberg heeft in zijn eerste Klassieker gescoord en omdat Dolberg niet graag over zichzelf praat, doet Schöne het voor hem. „Een uitstekende spits, heel rustige jongen.”

De 19-jarige Dolberg, niet de eerste Deense boy wonder van Ajax, treedt in Rotterdam tien minuten na rust genadeloos op juist als het spelbeeld naar Feyenoord overhelt. De pass van Hakim Ziyech, de actie langs Feyenoords Jan-Arie van der Heijden, het wippertje over doelman Brad Jones en dan de stilte die over de Kuip valt.

Mooie goal van Dolberg, rijzende ster in de rangen van Ajax. Hij meet 1 meter 87, blond haar, blauwe ogen, krachtig torso. Hij is moe, zegt hij, na een week waarin uitwedstrijden tegen ADO Den Haag, Celta de Vigo en nu Feyenoord veel vergden van het nog rijpende lichaam. Hij heeft zich kapotgewerkt in de Kuip, omdat Feyenoord beter was en hij dus veel achter de bal aan moest hollen.

Die vermoeidheid, zegt hij ook nog, is de reden dat hij de artistieke hakbal over de instormende Feyenoordstopper Eric Botteghin niet kan verheffen tot een doelpunt, vlak voor tijd. De finesse is niet meer op te brengen na een sprint van veertig meter.

Dolberg komt uit relatieve niets, uit een dorpje in het hart van Jutland. Vraag het landgenoot Nicolai Jorgensen, spits van Feyenoord. „Ik had nog niet van hem gehoord voor dit seizoen, moet ik je eerlijk bekennen.” Kenneth Perez zegt bij Fox Sports dat er in Denemarken natuurlijk wel eens over Dolberg gesproken wordt. „Maar zo jong al zo goed, dat had niemand verwacht.” Schöne kende hem van naam, toen hij op 17-jarige leeftijd naar Ajax kwam. „Meer niet.”

De vergelijkingen zijn al gemaakt

Maar John Steen Olsen was weer scherp, de scout die Ajax al zoveel Scandinavisch snoepgoed naar Amsterdam bracht. Daarbij aangetekend dat van de veelbelovende lichting Denen die recent doorbraken alleen Christian Eriksen doorgroeide naar de internationale top. Viktor Fischer, Lucas Andersen, Nicolai Boilesen – het loopt bij hen, vooralsnog, niet zoals in jongensboeken beschreven staat.

Maar Dolberg heeft ‘iets’. Iets meer? Ja. Meer body, meer rust, meer kracht. Functionele techniek. De vergelijkingen zijn al gemaakt. Met Wim Kieft, qua stijl en haar. Qua karakter meer Dennis Bergkamp, zwijgzaam assistent-trainer bij Ajax. En deze week nog in Voetbal International: „Ik heb al vaak gedacht: dit is de nieuwe Zlatan Ibrahimovic”, zei Ajax-jeugdtrainer Gery Vink. Toe maar.

Zo gaat dat. De lancering van een carrière in het profvoetbal is een onweerstaanbaar onderwerp voor speculatie. Maar deze lijn doortrekkend valt te denken aan de absolute top. De nummer 9 zijn van Ajax, dat kan niet iedereen, maar zij die indruk maakten katapulteerden zich naar de internationale elite. Patrick Kluivert, Ibrahimovic, Luis Suárez. Vooruit: Arek Milik, nu Napoli.

Het laat Dolberg, zegt men bij Ajax, allemaal koud. Sterrendom, status, verering, het zal wel. Vaak aangehaald in die context is het verhaal van zijn vader, die vertelde dat de jonge Ajacied niet eens melding maakt van doelpunten of verrichtingen die de aandacht trekken. Ze moeten het thuis, in de buurt van Silkeborg in Midden-Jutland, uit de media vernemen.

Het gemoed is altijd min of meer hetzelfde. Functionele prater. Een „concrete voetballer”, noemde hij zichzelf zaterdag in gesprek met de Volkskrant. Wars van nodeloze trucjes, maar hij schudt de juweeltjes soms achteloos uit zijn heupen. De bal ineens achter het standbeen langs door de benen van Jan-Arie Van der Heijden van Feyenoord, die een gele kaart krijgt voor de wraakoefening die volgt. Maar Dolberg dolt niet om het dollen. Hij zoekt gewoon kortste weg door de verdediging heen.

Arme Van der Heijden; hij voorkomt lange tijd met succes dat Dolberg zich kan omdraaien, de diepte kan zoeken. Opperste concentratie vergt dat, maar één moment van verslapping en Dolberg is er langs en de bal ligt in het doel. De Kuip stil – voor even dan tot Dirk Kuijt de 1-1 maakt.