Zeker 172 gedetineerden ontsnapt uit gevangenis Haïti

De politie is in samenwerking met de blauwhelmen van de VN een klopjacht gestart naar de gevangenen.

In de Arcahaie-gevangenis in Haïti waren afgelopen nachten de meeste bedden leeg.
In de Arcahaie-gevangenis in Haïti waren afgelopen nachten de meeste bedden leeg. Foto Dieu Nalio Chery / AP

Bij een grootschalige gevangenisuitbraak zaterdag in Haïti zijn 172 gedetineerden ontsnapt. Bij de ontsnapping uit de Arcahaie-gevangenis in het noorden van het land is één bewaker om het leven gekomen, zo meldt persbureau Reuters op basis van de lokale autoriteiten.

De gevangenen zagen kans te ontsnappen nadat ze de doucheruimte in het complex verlieten. Tijdens de ontspanning is een onbekend aantal wapens door de gedetineerden buitgemaakt, waarop een vuurgevecht uitbrak. Een veroordeelde is tijdens zijn ontsnapping overleden toen hij over de gevangenismuur klom, viel en daarbij op zijn hoofd terecht kwam. Een andere gevangene is tijdens de klopjacht gedood.

De politie is in samenwerking met de blauwhelmen van de Verenigde Naties een klopjacht gestart naar de gevangenen. Voor zover bekend zijn elf van hen alweer opgepakt. De zoektocht wordt volgens de lokale autoriteiten bemoeilijkt, omdat de gedetineerden geen gevangeniskleding droegen en dus niet opvallen tussen de mensen op straat.

Overvol

Gevangenissen in Haïti staan erom bekend dat ze overbevolkt zijn, aldus persbureau Reuters. Gedetineerden brengen soms jaren in voorlopige hechtenis door in de gevangenis alvorens hun proces begint.