Voormalige emir van Qatar overleden

Khalifa bin Hamad al-Thani regeerde het land van 1972 tot 1995. Hij is de grootvader van de huidige emir.

Sjeik Khalifa bin Hamad al-Thani is op 84-jarige leeftijd overleden. De voormalig emir van Qatar regeerde het land van 1972 tot 1995. Het Arabische golfstaatje heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd, zo meldt Al Jazeera.

Twitter avatar al_watanQatar الوطن #عاجل
#تلفزيون_قطر: انتقل إلى رحمته تعالى سمو الأمير الأب الشيخ خليفة بن حمد آل ثاني
#الوطن #قطر #الدوحة https://t.co/ST6rnLRLaG

Khalifa al-Thani is de grootvader van de huidige emir, sjeik Tamim bin Hamad al-Tahni.

Militaire samenwerking VS; afgezet door zijn zoon

De voormalige emir groeide op in een land dat na de val van het Ottomaanse Rijk als protectoraat werd toegevoegd aan het Verenigd Koninkrijk. In 1971 werd Qatar onafhankelijk. Onder Khalifa al-Thani speelde het kleine staatje een opvallende rol tijdens de Eerste Golfoorlog in 1991. Het gaf militaire steun aan buurland Saoedi-Arabië in de strijd om Khafji tegen de Iraakse troepen van Saddam Hussein.

Na anderhalve dag vechten heroverde Saoedi-Arabië, ook geholpen door Amerikaanse mariniers, de kustplaats. Een verdere aanval op Saoedi-Arabië werd hiermee afgeslagen. Architect van deze militaire samenwerking was zijn zoon, prins Hamad. Hij zorgde er als minster van Defensie voor dat Qatar een militaire bondgenoot werd van de Verenigde Staten. Een van de belangrijkste regionale militaire hoofdkwartieren van de VS, Centcom, werd nadien gevestigd in Qatar. Van hieruit worden de Amerikaanse operaties in Irak, Syrië en Afghanistan aangestuurd.

Een jaar later runde de zeer ambitieuze Hamad bin Khalifa al-Thani het emiraat; hij staat aan de basis van het huidige economische succes van het puissant rijke Golfstaatje. Na de ontdekking van een groot gasveld voor de kust van Qatar haalde de kroonprins de grootste olie-en gasbedrijven naar zijn land om te investeren in vloeibaar gas (LNG).

Emir Khalifa speelde alleen nog op de achtergrond een rol en werd in 1995, tijdens een verblijf in het Zwitserse Genève, afgezet door zijn zoon. Het gebeurde met goedkeuring van de familie. Het was een bloedeloze coup; een groot contract met eerdere machtswisselingen binnen de heersende al-Thani familie. Tot 2004 verbleef de afgezette emir als banneling in het buitenland, nadien leefde hij een teruggetrokken leven in Qatar.