Turkse troepen helpen peshmerga’s in strijd tegen IS

De Irakese regering beschouwt het Turkse leger als “bezettingsmacht”. De VS proberen de ruzie tussen de buurlanden te sussen.

Kurdische pesmerga's aan het front in de buurt van Mosul.
Kurdische pesmerga's aan het front in de buurt van Mosul. Foto Azad Lashkari/ Reuters

Het Turkse leger heeft op zondag steun verleend aan de Koerdische pesmerga’s in de strijd tegen terreurbeweging Islamitsche Staat (IS). Dat heeft de Turkse premier Binali Yildrim gezegd, zo meldt de Turkse televisiezender CNN Turk.

De steun is opvallend, aangezien de Irakese regering probeert te voorkomen dat Turkije een rol speelt bij de strijd om Mosul.

Ruzie tussen buurlanden Irak en Turkije

De Iraaks-Koerdische peshmerga probeerde het dorpje Bashiqa in de buurt van Mosul te zuiveren van militanten van IS, maar bij deze operatie hadden ze tanks en artilleriesteun nodig van Turkije. Het Turkse leger heeft in de buurt een legerkamp waar ze militaire trainingen geven aan de pehmerga en soennitische-Irakese strijdmachten.

De Irakese regering beschouwt het Turkse leger als “bezettingsmacht”. In de afgelopen dagen hebben Amerikaanse diplomaten geprobeerd om de ruzie tussen de buurlanden te sussen. Turkije ziet voor zichzelf een belangrijke rol bij de verovering van Mosul. Ze beschouwen zich als hoeder van de Irakese Turkmenen en soennieten, die de meerderheid vormen in Mosul, en willen voorkomen dat shi’itische heersers in Bagdad te veel macht krijgen.

Lees ook een analyse van NRC-correspondent Marloes de Koning : Turkse rol bij Mosul-offensief wekt woede Irak

Verder wil Turkije ervoor zorgen dat de militanten van de Turks-Koerdische PKK na de verovering van Mosul niet meer invloed krijgen in Irak. De PKK voert geregeld aanvallen uit vanuit Irak op Turks grondgebied. Wat op de achtergrond nog meespeelt is dat Mosul deel uitmaakte van het Ottomaanse Rijk en door Turkije wordt beschouwd als onderdeel van haar invloedssfeer in het Midden-Oosten.

IS verliest meer terrein, voert wel tegenaanvallen uit

Het is nog onduidelijk of Bashiqa geheel is veroverd op IS. Masoud Barzani, de president van de Iraaks-Koerdische regio, claimt van wel. De hoogste Amerikaanse commandant in Irak, luitenant-generaal Stephen Townsend, liet weten. zo bericht persbureau Reuters, dat hij “nog geen informatie heeft gekregen dat elk huis is veroverd op militanten van IS”. Townsend gaf verder aan dat Bashiqa een van de dorpen was in de buurt van Mosul waar alle inwoners waren verdreven en was omgebouwd tot een militaire vesting.

De terreurbeweging probeert in andere delen van Irak grondgebied terug te veroveren. Op vrijdag voerde de militanten aanvallen uit in de overwegend Koerdische stad Kirkuk , daarbij vielen zeker tachtig doden. Ook raakte een Nederlandse journalist gewond door een sluipschutter van IS.

Zaterdagnacht vielen ongeveer dertig militanten van IS het dorp Rutba aan, op 360 kilometer ten westen van Bagdad. Bij de aanval kwamen zeker zeven politiemensen om. Volgens de burgemeester van Rutba maakte IS gebruik van ‘slaapcellen’. De aanval werd na een aantal uur vechten afgeslagen door Irakese veiligheidstroepen en militairen die vechten voor stammen uit de regio.