Socialisten stemmen voor minderheidsregering Rajoy

Na 300 dagen zonder regering heeft de socialistische partij PSOE ingestemd met een minderheidsregering onder leiding van premier Rajoy.

Foto Gerard Julien/ AFP

De bestuurlijke impasse in Spanje is voorbij. Na 300 dagen zonder regering heeft een ruime meerderheid van het federale comité van de socialistische partij PSOE ingestemd met een minderheidsregering onder leiding van premier Mariano Rajoy. Dat meldt persbureau Reuters.

De nee-stemmers, zoals de Catalaanse en Baskische socialisten, zullen komende week in het parlement ook geen goedkeuring geven aan de regering. Rajoy heeft dan geen meerderheid voor zijn minderheidsregering, maar heeft bij een tweede stemmingsronde voldoende aan meer ‘ja-’ dan ‘nee-’ stemmen.

Interne verdeeldheid PSOE

De PSOE was diep verdeeld over de vraag of ze de regering van Rajoy moesten steunen. De partijleider van de socialisten Pedro Sanchez stapte begin oktober op. Hij weigerde om de regering van Rajoys Partido Popular (PP) te steunen.

Spanje kent sinds december een interim-regering omdat de parlementsverkiezingen geen duidelijke winnaar opleverde. Een nieuwe stemming gaf bijna hetzelfde resultaat. Bij beide verkiezingen werd PSOE de tweede partij van het land achter PP. Door in te stemmen met de minderheidsregering van aartsrivaal Rajoy zorgen de socialisten ervoor dat er geen derde verkiezing nodig is.