Parlement wil president Maduro voor de rechter

Volgens de oppositie misbruikt de Venezolaanse president Maduro zijn macht. Een referendum over zijn positie werd uitgesteld.

Oppositieleider Julio Borges in het Venezolaanse parlement. Ze willen een rechtszaak beginnen tegen president Maduro.
Oppositieleider Julio Borges in het Venezolaanse parlement. Ze willen een rechtszaak beginnen tegen president Maduro. Foto Ariana Cubillos/AP

De druk op de Venezolaanse president Nicolas Maduro neemt verder toe. Op zaterdag protesteerden duizenden vrouwen tegen uitstel van een referendum over de positie van de president. Op zondag stemde het parlement, gedomineerd door de oppositie, voor een motie om Maduro voor de rechter te brengen vanwege het om zeep helpen van de democratie.

Tijdens een speciaal belegde vergadering zei oppositieleider Julio Borges:

“Het is een politiek en juridisch proces tegen president Nicolas Maduro om aan te tonen hoe hij zijn positie misbruikt om de democratie, mensenrechten en de toekomst van ons land op het spel te zetten”.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze stap iets teweeg gaat brengen, zo schrijft persbureau Reuters. De Hoge Raad staat er om bekend dat zij de regering steunt.

Aanstaande woensdag landelijk protest

Het referendum, op initiatief van tegenstanders van Maduro, werd uitgesteld door de verkiezingsautoriteit (CNE) omdat er vermoedens waren van stembusfraude. Volgens de Amerikaanse krant The Washington Post is het nu officieel: Venezuela is een dictatuur.

In reactie op het uitstel gingen vrijdag honderden studenten de straat op. Een dag later demonstreerden duizenden vrouwen onder aanvoering van Lilian Tintori, de echtgenote van de gevangengenomen oppositieleider Leopoldo López. Oppositiepartijen hebben aangekondigd om aanstaande woensdag een landelijk protest te organiseren.

Naast de politieke crisis verkeert het Zuid-Amerikaanse land ook in een economische crisis. De dalende olieprijs en financieel wanbeleid zorgen ervoor dat er grote voedseltekorten zijn in het land. Uit wanhoop ontstonden er in de afgelopen maanden plunderingen en voedselrellen. Daarbij zijn zeker drie mensen omgekomen, ook werden er 400 mensen opgepakt.