Oude blessure

Pijl bleef in ruggemerg van jager steken

Een dwarslaesie in de prehistorie was geen doodsvonnis. Paleontologen beschrijven in het International Journal of Osteoarchaeology het lot van een jager-verzamelaar die 8.000 jaar geleden in Siberië door een pijl in zijn onderrug werd getroffen. Waarschijnlijk was hij op de vlucht voor zijn belagers. De pijlpunt doorboorde een ruggenwervel en het ruggenmerg. Bijzonder is dat het bot gedeeltelijk genezen is. Dat betekent dat de man nog minstens een jaar heeft geleefd. Een klein medisch wonder, vinden de paleontologen. Zonder moderne medische zorg is het risico op hersenvliesontsteking hoog. Na het eerste herstel moet de man last hebben gehad van heupen, benen, darm en blaas. Hij moet zorg van anderen hebben gehad om te overleven. De man was tussen de 25 en 35 jaar oud toen hij stierf.