Ondernemers willen een minister voor Stad en Platteland

Lobbyclubs

Ondernemersverenigingen VNO-NCW, MKB- en LTO Nederland willen meer centrale regie om de kloof tussen groei- en krimpgebieden te overbruggen

Wandelaars op Landgoed Groeneveld op een herfstdag in oktober.
Wandelaars op Landgoed Groeneveld op een herfstdag in oktober. Foto ANP.

Het nieuwe kabinet moet een minister voor Stad en Platteland aanstellen, stellen ondernemersverenigingen VNO-NCW, MKB- en LTO Nederland. Ze willen meer centrale regie om de kloof tussen groei- en krimpgebieden te overbruggen, zegt voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW.

De drie verenigingen presenteren maandag een investeringscampagne. De lobbyclubs willen de „economische kansen” van verstedelijking en toerisme in de Randstad beter benutten. In kleine dorpen en middelgrote steden in de regio moeten de leefbaarheid, de voorzieningen en de bereikbaarheid op peil blijven.

Economie stimuleren

De campagne is onderdeel van het ‘Next Level Investeringsfonds’ dat VNO-NCW, MKB- en LTO Nederland willen oprichten om de economie te stimuleren. Doel is dat grote beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars 100 miljard investeren en de overheid 7,5 miljard euro per jaar. Voor versterking van de economie van stad en platteland, moet het nieuwe kabinet jaarlijks 250 tot 500 miljoen euro uittrekken, volgens de ondernemers. Bovendien is een „nieuw evenwicht tussen Rijk, provincies en gemeenten” nodig.

Lees meer over de investeringsplannen: Investeren in dorp én stad

De decentralisatie van het detailhandel- en woningbeleid zou zijn „doorgeschoten”. De ondernemers pleiten daarom voor een minister van Stad en Platteland in het kabinet. De Boer: „Het mag ook een staatssecretaris zijn, iemand die aan het ministerie van Economische Zaken hangt. Als er maar een formeel loket is.”