Gelderse derby gelijk, Groningen en Heerenveen winnen

Op de valreep scoort NEC-speler Dario Dumic de gelijkmaker tegen Vitesse.

NEC Nijmegen speler Wojciech Golla (r) in duel met Vitesse speler Ricky van Wolfswinkel (l).
NEC Nijmegen speler Wojciech Golla (r) in duel met Vitesse speler Ricky van Wolfswinkel (l). Foto ANP

NEC heeft zich zondag op karakter naar een punt geknokt tegen Vitesse. Dario Dumic kopte in de slotfase de gelijkmaker binnen (1-1) en bezorgde de Nijmegenaren daarmee een punt tegen de aartsrivaal uit Arnhem. Groningen pakte in de thuiswedstrijd tegen AZ de volle winst: 2-0. Ook Heerenveen wist te winnen op eigen veld, het versloeg Heracles met 3-1.

Foor maakte voor het eerst zijn opwachting in Nijmegen sinds hij NEC afgelopen zomer voor aartsrivaal Vitesse verruilde. De middenvelder werd voor het duel al in woord en gebaar beschimpt door de Nijmeegse aanhang en dat werd er tijdens de wedstrijd niet minder op. Bij elk balcontact klonk er een stevig fluitconcert.

Uitgerekend Foor zette de gasten zeven minuten voor rust op voorsprong. De middenvelder kreeg de bal panklaar voor de voeten gelegd door Ricky van Wolfswinkel, waarna hij de verre hoek achter doelman Joris Delle vond: 0-1. Foor vierde zijn doelpunt ingetogen.

Grimmige sfeer

De achterstand maakte de onvriendelijke sfeer in het stadion er niet beter op en dat leidde na een uur spelen tot een korte onderbreking. Lewis Baker wilde een hoekschop nemen, maar werd door supporters van NEC met onder meer bekers bier bekogeld. Arbiter Pol van Boekel legde de boel daarop even stil. Die onderbreking leek eerder positief voor Vitesse dan voor NEC uit te pakken.

De Nijmegenaren doken maar amper gevaarlijk op voor het doel van Eloy Room. Met Quincy Owusu-Abeyie als vijfde aanvaller in de ploeg hoopte NEC-coach Peter Hyballa nog een gelijkspel te forceren.Dat punt kwam er in de slotfase, toen Dumic bij een corner zijn hoofd tegen de bal zette en Room, die verder een rustige middag kende, wist te passeren. Baker dacht in blessuretijd Vitesse de zege te bezorgen, maar zijn treffer werd terecht geannuleerd vanwege buitenspel.

Opvallende zege Groningen

Door doelpunten van Bryan Linssen en Tom van Weert in de eerste helft pakt Groningen de volle winst tegen AZ. Door de zege stijgt de ploeg van Ernst Faber van de laatste naar de dertiende plaats.

AZ begon wel goed aan de wedstrijd, Stijn Wuytens en Guus van Til hadden de openingstreffer op de schoen. Na het moeizame begin begon Groningen opportunistischer te voetballen: met resultaat. Linssen scoorde na een voorzet van Hans Hateboer en leverde de assist bij de goal van spits Van Weert. AZ oogde na de Europese inspanningen wat vermoeid.

De ploeg uit Alkmaar drong nog wel aan, Derrick Luckassen was dicht bij de aansluitingstreffer. Maar ook na het inbrengen van de spitsen Wout Weghorst en Robert Mühren, die tegen Vitesse nog twee keer scoorde, lukte het AZ niet om de verdediging van Groningen te slechten.

Heerenveen blijft goed draaien

Heerenveen is na de thuisoverwinning op Heracles in punten weer gelijk gekomen met PSV en staat nu gedeeld derde. De Friese ploeg, onder trainer Jurgen Streppel, bezig met een zeer goede eerste seizoenshelft.

De thuisclub was in de eerste helft op alle fronten de betere ploeg, maar verzuimde het overwicht uit te drukken in een comfortabele voorsprong. De Friezen kwamen op voorsprong na een goal van Stefan Marzo, maar wisten de score niet verder uit te bouwen. Vijf minuten voor rust kwam het vrij machteloze Heracles verrassend langszij. Aanvaller Brandley Kuwas trok naar binnen en mocht ongehinderd uithalen. Doelman Erwin Mulder verkeek zich op de schuiver in de korte hoek (1-1).

Na rust had Heerenveen ook nog vele mogelijkheden om op voorsprong te lukken. In de 66ste minuut was het eindelijk raak. Sam Larsson en Jerry St. Juste schoten van afstand raak.

Berichten op basis van het ANP