Kuijt redt Feyenoord op de valreep

Dirk Kuijt maakte de belangrijke gelijkmaker in de niet-hoogstaande klassieker.

Kuijt na de gelijkmaker.
Kuijt na de gelijkmaker. Foto ANP

Hij is 36, in de nadagen van zijn carrière. Het lichaam wil niet altijd meer meewerken, moet soms rust krijgen, toont tekenen van slijtage. Vorige week verzoop hij nog op het middenveld tegen NEC, hij werd regelmatig overlopen door de jonge Duitse middenvelder Julian von Haacke.

Maar Dirk Kuijt is – zo lijkt het soms – niet kapot te krijgen. Zondagmiddag redde de aanvoerder zijn ploeg in de slotfase in de Klassieker tegen Ajax, hij zorgde voor de belangrijke 1-1, in de 85e minuut.

Een gelijkspel in De Kuip, in een duel waar vooraf veel van werd verwacht, maar wat in de praktijk wat tam was. Het 19-jarige Deense talent Kasper Dolberg maakte tien minuten na rust het openingsdoelpunt.

Koploper Feyenoord blijft zo ook na tien speelronden ongeslagen in de eredivisie – met negen overwinningen en één gelijkspel. De voorsprong op nummer twee Ajax blijft vijf punten. Lachende derde is PSV, dat inloopt door een zege zaterdag op Sparta. De ploeg uit Eindhoven heeft nu zeven punten achterstand op Feyenoord en twee op Ajax.

Grondgevecht

Het was geen hoogstaande Klassieker in de felle najaarszon, al vergoedde de spanning veel. Beide ploegen durfden weinig risico te nemen, uit angst voor het weggeven van ruimte achterin – en een snelle tegenstoot. Zo werd het een grondgevecht op het middenveld. Dat leverde een mooie strijd op tussen het middenveldblok bij Feyenoord – met Tonny Vilhena, Karim El Ahmadi en Kuijt – en de Ajax-middenvelders Hakim Ziyech, Davy Klaassen en Lasse Schöne.

Feyenoord was in de eerste helft sterker, kreeg meerdere mogelijkheden om de score te openen, maar leek in de stress te schieten toen het de trekker moest overhalen. Ajax oogde wat passief, liet zich terugzakken, en kwam er niet vaak uit.

Lees ook het profiel van Giovanni van Bronckhorst. Hij is het beschaafde gezicht van een club die soms rauwe kanten toont.

De grootste kans voor Feyenoord was na twaalf minuten voor Feyenoord-buitenspeler Bilal Basaçikoglu – razendsnel, maar vaak onzuiver in de passing en afwerking. Na een hoge bal, weggewerkt vanuit de defensie door de Deense Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen, kwam Ajax-verdediger Daley Sinkgraven onder druk van Basaçikoglu. Die jaagt door, onderschept de bal en komt één op één met keeper Andre Onana – die lang wacht voor hij een hoek kiest. Basaçikoglu weet zich geen raad en schiet tegen het lichaam van de doelman op.

Feyenoord krijgt daarna nog meerdere kansen, via Kuijt en een schot van Jens Toornstra schiet kort voor rust net voorlangs. Maar het blijft 0-0 tot de pauze.

Tien minuten na rust deelt Ajax een mokerslag uit: de 0-1 van Dolberg na een misser van verdediger Jan-Arie van der Heijden.

In de fase daarna oogt Feyenoord aangeslagen, Ajax krijgt enkele mogelijkheden om de score uit te bouwen naar 0-2, maar laat kansen liggen.

En dan, als de hoop langzaam wegdrijft uit De Kuip, is daar plots Kuijt. Een voorzet van invaller Eljero Elia, Kuijt zet zijn hoofd ertegen, en de bal valt via binnenkant paal binnen: 1-1.

De titelrace ligt nog helemaal open, maar Feyenoord voorkomt voorlopig dat Ajax dichterbij komt.