Recensie

Recensie Theater

Hilarisch - voor ingewijden

Jammerend kruipt Wart Kamps onder zijn gesneuvelde paard uit: „Over winnaars worden mooie verhalen verteld, maar Richard III (1452-1485) was een verliezer.” Na zijn dood op het slagveld werd het lichaam van de Britse koning dus 530 jaar lang onder een laag asfalt gedumpt. Zijn nagedachtenis verging het weinig beter, met dank aan die vermaledijde ‘William S.’ zoals Kamps hem noemt.

In zijn eerste solo-voorstelling De Goede Richard III wil cabaretier/acteur Kamps eerherstel voor de koning die in theaters over de hele wereld als misvormd, gewetenloos mannetje wordt neergezet – vooral geassocieerd met „A horse! A horse! My kingdom for a horse!”

Kamps klautert als Richard over het rotsachtige decor terwijl hij weetjes over de Britse geschiedenis afwisselt met parodieën op het originele toneelstuk – inclusief bochel en speeksel dat alle kanten opvliegt. Kamps is het beste als hij zich kan uitleven in typetjes: als ‘vloggende’ Richard die de schedel van Shakespeare bespuugt of als acteur ‘Pierre B.’ die profiteert van Richards reputatie om theaterprijzen binnen te slepen. Maar voor wie minder vertrouwd is met Shakespeares origineel zijn de soms hilarische sketches moeilijk te vatten. Was het niet handiger geweest de geweldige Richard-III-in-vijf-minuten-scène aan het begin van de voorstelling te plaatsen?

Wie de verwijzingen in de monoloog wel vat, hoopt op meer dan losjes aan elkaar gelinkte Richard-anekdotiek. In De Goede Richard III mis je momenten waarop dieper in de persoonlijkheid van deze misschien-dan-toch-geen-schurk wordt gedoken. Momenten waarin Kamps door zijn eigen ervaring met scoliose mogelijk dimensies had kunnen toevoegen.