Hevige bombardementen markeren einde gevechtspauze Aleppo

Een dag na het aflopen van de gevechtspauze zijn er weer berichten van bombardementen.

Aleppo.
Aleppo. Foto George Ourfalian / AFP

Het gevecht om de Syrische stad Aleppo is weer opgelaaid. Een dag na het aflopen van de gevechtspauze, afgekondigd door de Russen, zijn er weer berichten van luchtaanvallen en grondgevechten, zo meldt persbureau Reuters.

Het Russische en Syrische leger staakten dinsdag de aanvallen op Aleppo. Het zogenoemde ‘humanitaire bestand’ moest burgers en militanten in staat stellen om de stad te verlaten. Donderdag maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken bekend de gevechtspauze te verlengen.

Naar schatting zitten er nog zo’n 250.000 mensen in het oosten van Aleppo en het is onduidelijk of veel van hen de stad uit zijn gevlucht de laatste dagen. Zo konden hulptroepen vrijdag nog niet beginnen met de medische evacuatie uit het belegerde deel van de Syrische stad. Volgens het Internationale Rode Kruis stonden de medewerkers wel klaar, maar hadden ze geen veiligheidsgaranties.

Lees ook: Het gevecht om de ziel van Aleppo, een stuk van correspondent Gert Van Langendonck over de verscheurde stad.

Oorlogsmisdaden

Aleppo was voor het begin van de burgeroorlog in 2011 de grootste stad van Syrië met zo’n 2,7 miljoen inwoners. Door de gevechten is de stad in tweeën gedeeld geraakt. West-Aleppo is in handen van de regering van president Assad. Oost-Aleppo is in handen van de Syrische rebellen. In Oost-Aleppo zijn door gevechten en bombardementen al vele duizenden doden gevallen.

De Mensenrechtenraad van Verenigde Naties (UNHCR) maakte eerder deze week bekend onderzoek te doen naar de gebeurtenissen in Aleppo. Volgens de Mensenrechtenraad moet een “speciaal en onafhankelijk onderzoek” aan het licht brengen wie verantwoordelijk gehouden kan worden voor de misdaden in Aleppo waarbij veel burgerslachtoffers vallen.