Opinie

Gespreksstof: over eten en gezondheid

Voedsel en voedselveiligheid. Er zijn bijna geen NRC-artikelen die het zo goed doen als artikelen over eten en drinken.

De voorbije week bleef ik hangen bij een verhaal van Denise de Ridder, hoogleraar psychologie aan de universiteit van Utrecht. Hou op met complexe voedingsadviezen, schreef ze. Hou het simpel en zeg vooral waar en wanneer mensen mogen eten.

Ik was blij met het verhaal zoals ook met de column van Hester van Santen die de nieuwe hype over oermelk lekker onderuit haalde. En ik vond het stukje van Lucas Brouwers over de vraag of je iets nog kan eten als het minder dan vijf seconden op de grond lag, bijzonder grappig.

Intussen laaide het debat over E-nummers weer op en blijkt dat ook de verwarrende vinkjes uit de supermarkt zouden kunnen verdwijnen. Terecht, schrijft NRC in een commentaar.

Over supermarkten gesproken. Elk jaar maakt onze wijnproever Harold Hamersma speciaal voor NRC een gids met de 100 beste supermarktwijnen. Ik heb de gids in mijn telefoon staan en die helpt mij bij elk supermarktbezoek.

Tot slot: ik ben bijzonder blij met de uitstekende restaurantrecensies van onze culinaire criticus Joël Broekaert die ik zelf bijna blindelings volg. Dit jaar recenseerde hij alweer 24 restaurants. Nu is het aan u om te zeggen wat uw favoriet is. U maakt kans op een diner met twee! Smakelijk.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.