Tot 8 november voelt NRC iedere dag een kiezer aan de tand. Vince Minniti (37) is een parkeerwachter van Italiaanse afkomst in Philadelphia. Hij heeft twee dochters en gaat op Trump stemmen.

Kort Amerikaans 2/14

‘Er is een sloopkogel nodig voor dit systeem’

Tot 8 november interviewt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Vince Minniti (37), een parkeerwachter met Italiaanse roots uit Philadelphia (voor ondertiteling: klik op CC).
Door Emilie van Outeren en Phylandra McFaddin,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

“Ik ben van jongs af aan gefascineerd door politiek. Vroeger was ik Democraat, zoals denk ik veel arbeidersklasse kiezers in deze omgeving. Maar dit keer stem ik op Donald Trump. De Democratische partij heeft voor mij afgedaan. De corruptie en het gebrek aan integriteit zijn, in ieder geval hier in Philadelphia, stuitend. Ik ben met de jaren ook rechtser geworden. Ik ben sociaal vrij liberaal. Ik ben zelf tegen abortus, maar vind het een keuze die elke vrouw zelf mag maken. Maar ik ben conservatief als het op geld aankomt, dat is Trump ook. Ik kies vooral voor hem vanwege zijn anti-establisment-houding. Er is een sloopkogel nodig om het hele systeem overhoop te gooien. Want die corruptie en vriendjespolitiek is er bij beide partijen.”

Waarom denkt u dat vooral mannen, volgens de peilingen, op Donald Trump zullen gaan stemmen?

“De industrie waar deze stad, Philadelphia, en deze staat, Pennsylvania, hun ontwikkeling aan te danken hebben zijn verdwenen, met alle banen die daarbij hoorden. Ondertussen komen er wel allemaal immigranten binnen die ook alleen laaggeschoold werk kunnen doen. Er zijn veel problemen met drugs en gebrek aan sociale samenhang in onze wijken. Daar moet verandering in komen.
“De twee kandidaten zijn allebei beschadigd. Zij heeft vreselijke dingen gedaan. Mensen vertrouwen haar niet. Hij zegt vreselijke dingen. En gaat soms te ver. Maar het is ook goed dat hij niet zijn excuses aanbiedt voor verregaande uitspraken. Dat hij niet buigt voor politieke correctheid. Uiteindelijk is de kandidaat die ongepolijst zegt waar het op staat bij mannen dan het meest populair. Ook als hij schandalige dingen over vrouwen zegt.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

“Ik denk dat hij er beter dan zij in kan slagen om het land veiliger te maken. Wat is er belangrijker voor onze toekomst dan veiligheid? En het wordt tijd dat de arbeiders niet meer overal de dupe van zijn. De rijken worden steeds rijker, voor de allerarmste wordt goed gezorgd, maar als je daartussen zit heb je het zwaar. Als ik minder belastingen zou betalen, zou ik meer overhouden, zo simpel is het.”