Kindvluchtelingen Calais bereiken Verenigd Koninkrijk

In mei kondigde de toenmalige premier Cameron aan plek te maken voor 3.000 kindvluchtelingen.

De 54 meisjes uit Eritrea hebben geen familie in het land en zijn aangemeld bij een immigratiecentrum in Londen.
De 54 meisjes uit Eritrea hebben geen familie in het land en zijn aangemeld bij een immigratiecentrum in Londen. Foto Thibault Camus / AP

Twee dagen voor de ontruiming van de vluchtelingenkampen rond het Franse Calais, is zaterdag de eerste groep alleenstaande minderjarigen aangekomen in het Verenigd Koninkrijk. Het gaat om 54 meisjes die voornamelijk afkomstig zijn uit Eritrea, zo meldt The Guardian.

In mei kondigde de toenmalige Britse premier David Cameron aan plek te maken voor maximaal 3.000 minderjarige vluchtelingen, maar in antwoord op parlementaire vragen liet het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken in september weten dat pas dertig kinderen onder die afspraken de oversteek hebben kunnen maken. Van hen was bekend dat ze in het Verenigd Koninkrijk herenigd zouden worden met familieleden. De 54 meisjes uit Eritrea hebben geen familie in het land en zijn aangemeld bij een immigratiecentrum in Londen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Amber Rudd, maakte eerder bekend dat ze zo veel mogelijk kinderen naar het Verenigd Koninkrijk wil halen voordat het kamp wordt gesloten. Maar daar lijkt dus nog weinig van terecht gekomen te zijn. Uit de laatste tellingen van hulporganisaties Auberge des Migrants en Help Refugees is gebleken dat in de kampen meer dan 10.000 mensen verblijven, onder wie 1.022 alleenstaande minderjarigen.

Lees ook onze reportage uit Calais: Zeker duizend kinderen in de ‘jungle’ van Calais

Opstootjes

Dat de zogenoemde “Jungle” in Calais ontruimd wordt, is al langer bekend, maar afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat maandag de bulldozers beginnen met de grote schoonmaak. Daarvoor hebben ze een week de tijd. 145 tourbussen zijn ingeschakeld om de migranten te herverdelen over 287 opvangcentra.

Hulporganisaties zijn echter bang dat een week veel te kort is om alle vluchtelingen te herverdelen. In de nacht van zaterdag op zondag leidde dat al tot opstootjes, aldus de Franse nieuwszender BFMTV. Inwoners van het kamp gooiden met stenen naar de politie.