Grote demonstratie in Caracas tegen uitstel referendum

Het referendum over de positie van president Maduro werd uitgesteld na vermoedens van fraude.

Duizenden vrouwen gingen zaterdag de straat op in Caracas.
Duizenden vrouwen gingen zaterdag de straat op in Caracas. Foto: Marco Bello / Reuters

Duizenden vrouwen zijn zaterdag de straat opgegaan in de Venezolaanse hoofdstad Caracas om te protesteren tegen het opschorten van een referendum van tegenstanders van president Nicolas Maduro. Dat meldt persbureau AFP.

Bij het referendum zou een stemming plaatsvinden over de positie van Maduro, die zwaar onder vuur ligt vanwege de economische crisis die het land doormaakt. De verkiezingsautoriteit (CNE) besloot donderdag het referendum echter op te schorten omdat er vermoedens waren van stembusfraude. De oppositie noemt de maatregel “niet grondwettelijk”.

Demonstratie

Lilian Tintori, de echtgenote van de gevangengenomen oppositieleider Leopoldo López, was de initiatiefnemer van de demonstratie.

Volgens Tintori, die voorop liep in de protestmars, is de maat nu vol:

“We zijn klaar voor burgerlijke ongehoorzaamheid. We gaan de straat op en zullen het referendum krijgen.”

Lees ook: Braindrain uit Venezuela.

Vrijdag namen honderden studenten nog deel aan een demonstratie in Caracas. Zij riepen op tot het aftreden van Maduro. Oppositiepartijen hebben verder een nieuw, landelijk protest georganiseerd voor aanstaande woensdag.

Economische crisis

Door de economische crisis zijn onder meer voedseltekorten ontstaan in het land. Als gevolg van deze tekorten braken al meerdere malen plunderingen en voedselrellen uit. In juni vielen er nog drie doden bij de rellen. Vierhonderd mensen werden gearresteerd.

In mei kondigde president Maduro de noodtoestand af in het land. Venezuela raakt verder geïsoleerd door de dalende olieprijs en financieel wanbeleid, schreef NRC-correspondent Nina Jura eerder:

“Venezuela is grotendeels afhankelijk van import, maar kan daar door het tekort aan oliedollars niet meer voor betalen. Er is schaarste aan primaire levensbehoeften als eten, medicijnen en toiletpapier. De hyperinflatie loopt al tegen de 700 procent en Internationaal Monetair Fonds voorspelt dat deze volgend jaar zal oplopen tot 1.600 procent.”