‘Belgische overheid krijgt ultimatum over CETA’

Als er maandagavond geen consensus is met de Walen, wordt de geplande bijeenkomst om het handelsverdrag te tekenen afgelast.

Demonstranten protesteerden vrijdag tegen het CETA-verdrag in Brussel.
Demonstranten protesteerden vrijdag tegen het CETA-verdrag in Brussel. Francois Lenoir / Reuters

De Europese Unie heeft de Belgische premier Charles Michel tot maandagavond de tijd gegeven om de goedkeuring van Wallonië te krijgen over CETA. Lukt dat niet, dan wordt de donderdag geplande bijeenkomst om de handelsovereenkomst te tekenen afgelast. Dat meldt persbureau Reuters zondag op basis van een ingewijde.

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, gaat volgens Reuters maandagavond met Michel spreken. De Canadese premier Justin Trudeau zou dit gesprek afwachten voor hij beslist of hij op het vliegtuig naar Brussel stapt.

Alle lidstaten van de EU zijn in principe bereid om het verdrag te tekenen, net als de door Michel geleide Belgische coalitie. Michel kan echter niet tekenen zonder de goedkeuring van de Walen en die wijzen het verdrag vooralsnog af. Vrijdag liepen de onderhandelingen vast; de Canadese handelsminister Chrystia Freeland verliet de gesprekken en dreigde op het vliegtuig te stappen.

Lees ook: Goed voor Canada, maar nog beter voor de Europese Unie

De Franstalige regio heeft moeite met een in het verdrag opgenomen arbitragesysteem dat Canadese multinationals mogelijk meer macht geeft. Geschillen worden daardoor niet bij een normale rechtbank uitgevochten maar bij een speciaal op te richten hof. Ook vrezen de Walen dat de afspraken leiden tot een verlaging van de normen voor bijvoorbeeld voedselveiligheid en een aantasting van de rechten van werknemers. Critici beschuldigen de Waalse politici er ook van om tegen CETA te zijn om de Vlamingen – die voor het verdrag zijn – een hak te zetten.