Opinie

Aanstellerig

In de marge van het wereldnieuws proberen gewone mensen, X&Y, indruk op elkaar te maken, iets netjes op te lossen of wanhopig hun hachje te redden.

Illustratie Olivia Ettema

Cees is dol op Sabih, en Sabih ook op hem. So far so good, maar Cees vermoedt dat Sabih stiekem een voorkeur heeft voor aanstellerige mannen, en Cees is alles behalve aanstellerig. Hij heeft zelfs een grote afkeer voor alles wat naar aanstellerigheid neigt, en als er een ding is dat Cees graag zou willen, dan is het dat Sabih die afkeer deelt.

Sabih zou hem moeten leuk vinden om wie hij is, niet om wat Sabih op hem projecteert. Hij heeft geen idee wat Sabih precies op hem projecteert, maar misschien is het iets wat hij niet waar kan maken. De enkele keer dat Cees zich uitslooft, haat hij zichzelf. Hij wil wel die lach op Sabih’s gezicht, maar hij wil daarvoor niet door een hoepel hoeven springen. Hij moet gewoon kunnen zijn wie hij is, serieus, degelijk, een tikje saai. Zonder gladde praatjes, hij haat oppervlakkigheid. Degelijkheid is daarentegen zijn terrein. Was zijn terrein ook maar Sabih’s terrein. Of was er bij Sabih op zijn minst iets van interesse voor dat terrein.

Intussen is hijzelf een en al interesse voor Sabih. Als Sabih naar hem kijkt met die twinkel in zijn ogen en zijn ene wenkbrauw iets omhoog, dan smelt hij. Een leven zonder Sabih, daar moet Cees niet aan denken, maar hij wil geen Sabih die met de mond belijdt dat Cees voor hem alles is, en intussen vanuit zijn ooghoeken al naar vlottere mannen gluurt. Hij gaat niet zijn beste tijd aan Sabih geven, om na een jaar of wat alsnog gedumpt te worden voor een Freddy Mercury-achtig type.

Cees zou dit alles het liefst met Sabih bespreken, maar dat gaat niet. Sabih houdt niet van moeilijke relatiegesprekken. Hij heeft geen vast type, zegt hij altijd, en dat blijkt ook uit zijn backlist. Hij vindt de liefde tussen hem en Cees heel bijzonder en waarom het wonder dan kapot analyseren? The only thing we have to fear is fear itself.

Cees houdt dus zijn mond. Hij wil Sabih geen reden geven hem te dumpen. Hij wil niet gedumpt worden, hij wil alleen het dumpen vóór zijn.

‘s Nachts droomt hij ervan aan de knoppen te zitten van Sabih’s verlangens. Hij zou het gat in Sabih graag willen vormgeven, en wel zo dat er alleen een Cees-achtig type in past. Misschien zijn dergelijke dromen een tikje saai. Maar het is ook best aanstellerig om bang te zijn voor saai.