VN: Syrische regering voerde derde gifgasaanval uit

De aanval met chloorgas zou halverwege maart 2015 hebben plaatsgevonden.

Carlo Allegri/REUTERS

Een internationaal team van de Verenigde Naties zegt bewijs te hebben dat de Syrische overheid in maart 2015 een derde gifgasaanval heeft uitgevoerd. Dat melden persbureaus Reuters en AP, die het rapport over de aanvallen hebben ingezien.

Volgens het onderzoeksteam, dat geleid wordt door de VN en de Organization for Prohibition of Chemical Weapons (OPCW), zou de aanval op 16 maart 2015 hebben plaatsgevonden bij het stadje Qmenas. Er zouden vanuit verschillende helikopters bommen met chloorgas zijn gedropt. Eerder, in augustus, stelde het team al vast dat er ook in 2014 en op een andere plek op 16 maart 2015 aanvallen waren geweest.

In 2013 ging de Syrische regering nog akkoord met het vernietigen van de voorraad chemische wapens. Na het rapport van augustus wilden de VS, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk al sancties instellen, maar dat stuitte op een veto van Rusland in de VN-Veiligheidsraad. Het nieuwste rapport zal waarschijnlijk donderdag besproken worden.

Lees ook: Assad en IS gebruikten chemische wapens

Het rapport stelt ook vast dat IS-strijders in minstens één aanval mosterdgas hebben gebruikt. Van een aantal andere gifgasaanvallen heeft het onderzoeksteam de verantwoordelijken niet kunnen achterhalen.