Verstappen kwalificeert zich voor vierde startplaats voor GP VS

Zaterdag bepaalde de autosportfederaties dat de omstreden remacties van Verstappen niet langer zijn toegestaan.

Max Verstappen in actie in Austin zaterdag.
Max Verstappen in actie in Austin zaterdag. Foto Lars Baron / AFP

Max Verstappen heeft zich zaterdag gekwalificeerd voor de vierde startplaats bij de Grote Prijs van de Verenigde Staten. De 19-jarige Nederlandse coureur reed een tijd van 1.35,747. De pole position ging naar verdedigend kampioen Lewis Hamilton, die een tijd van 1.34,999 neerzette.

Twitter avatar fia FIA #F1 #USGP - Qualifying Session results*
*Unofficial data https://t.co/wWsXMbNvXB

De tweede plaats was voor Nico Rosberg (1.35,215), die gevolgd werd door Daniel Ricciardo (1.35,509). De GP van de Verenigde Staten wordt zondag gereden in het Texaanse Austin, waarbij Verstappen van de tweede startrij zal beginnen.

Hamilton hoopt in Texas de voorsprong in te lopen die zijn Mercedes-ploeggenoot Rosberg heeft opgebouwd. De 31-jarige Hamilton heeft de afgelopen vier jaar drie keer gewonnen op het Circuit of the Americas. Wel is het de eerste keer dat de Engelsman daar van pole position mag vertrekken.

Snelste op laatste vrije training

Verstappen kreeg eerder op de dag een goede oppepper, toen hij tijdens de derde vrije training met 1.36,766 de snelste tijd neerzette. Hij bleef daarmee Ricciardo, Hamilton en Rosberg ruim voor - hoewel hij dit drietal bij de kwalificatie moest laten passeren.

Twitter avatar Max33Verstappen Max Verstappen Some unexpected traffic by @RyanSheckler during #FP3, but it still was a good one: P1! #USGP https://t.co/GDvEDPoOzy
Lees ook: Kan de titel Rosberg nog ontgaan?

Kritiek remacties Verstappen

Zaterdag regende het ook flink wat kritiek op de Nederlandse Red Bull-coureur. Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Nico Hülkenberg vinden allen dat de roekeloze rijstijl van Verstappen niet door de beugel kan, met name in de bochten. Volgens de coureurs brengt de Nederlander zijn collega’s in een benarde positie op het parcours door tijdens remacties van de lijn af te wijken. Een aantal sporters riep zelfs op de regels te veranderen.

Eerder bij de GP van België en Japan was er ook al kritiek op de rijstijl van Verstappen. De jonge Nederlander leek niet onder de indruk. Hij zei eerder geen klachten van de wedstrijdleiding te hebben vernomen, wat er volgens hem op zou duiden dat er niets aan de hand was.

Maar zaterdagavond gaf de internationale autosportfederatie FIA toch gehoor aan de klachten. Een dag voordat de GP van de Verenigde Staten gereden werd, werden de regels over het afwijken van de lijn tijdens remacties gewijzigd. De federatie stelt dat auto’s niet op een gevaarlijke manier bestuurd mogen worden en dat niet op een abnormale wijze van de lijn afgeweken mag worden.

    • Casper van der Veen