Somalische piraten laten gegijzelden na 4,5 jaar vrij

De 26 gegijzelden kwamen uit verschillende landen in Zuidoost-Azië. Het is niet bekend of er losgeld is betaald.

Archieffoto uit 2009 van een Franse helikopter die een bootje met vermoedelijke Somalische piraten achtervolgt.
Archieffoto uit 2009 van een Franse helikopter die een bootje met vermoedelijke Somalische piraten achtervolgt. Foto Pierre Verdy / AFP

Somalische piraten hebben 26 mensen die zij al ruim vier en een half jaar gijzelden vrijgelaten. Dat heeft antipiraterijorganisatie Oceans Beyond Piracy (OBP) zaterdag bekendgemaakt. Bronnen bij de Somalische overheid en bij de betrokken piraten hebben de vrijlating bevestigd, meldt persbureau AP.

Twitter avatar Piracy_OBP Oceans Beyond Piracy FV Naham 3 Crew released after 4.5 years in captivity. https://t.co/PadYZKob4z

De slachtoffers werden in maart 2012 overvallen op hun schip, de FV Naham 3, op 65 zeemijl ten zuiden van eilandnatie de Seychellen. Zij voeren onder de vlag van Oman. Onder de gegijzelden waren mensen uit Cambodja, de Filipijnen, China, Taiwan, Vietnam en Indonesië. Volgens OBP waren alle vrijgelatenen ondervoed en moesten vier van hen medisch worden behandeld.

Losgeld

Persbureau AP sprak met een van de betrokken piraten, Bile Hussein. Hij zei dat er 1,5 miljoen dollar (omgerekend 1,37 miljoen euro) aan losgeld is betaald. Dit is niet van officiële zijde bevestigd.

Bij het enteren van het schip telde de bemanning nog 29 leden. Een persoon overleed bij die kaping. Twee anderen stierven de afgelopen jaren in gevangenschap. Het schip werd in 2013 gezonken.

Piraterij tegenwoordig minder populair

Ten tijde van de kaping tierde piraterij nog welig in de wateren bij Somalië. De afgelopen jaren hebben antipiraterijmissies, waaraan ook Nederland heeft deelgenomen, piraterij sterk teruggedrongen. Aanvallen op commerciële vaartuigen hebben sinds 2012 niet meer plaatsgevonden, maar vissersboten worden nog geregeld aangevallen.

Lees ook: Piraterij: Oost-Afrika is uit, Zuidoost-Azië is in

De vrijgelaten mannen krijgen hulp bij het verwerken van eventuele trauma’s en bij het weer opbouwen van een normaal leven.