Ruim tweeduizend migranten gered voor Libische kust

Zeker veertien migranten kwamen om het leven en tien anderen worden nog vermist.

Migranten stappen zaterdag van een reddingsschip af.
Migranten stappen zaterdag van een reddingsschip af. Foto Yara Nardi / Italiaanse Rode Kruis

Bij een reddingsactie voor de Libische kust zijn zaterdag circa 2.400 vluchtelingen op zee gered. Dat hebben hulpdiensten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters. Zeker veertien migranten kwamen om het leven en tien anderen worden nog vermist.

Onder de vermisten zijn vier kinderen. De overlevenden werden bij twintig verschillende operaties gedurende de dag uit het water gehaald. De lichamen van de slachtoffers zijn door een Noors schip afgevoerd. Schepen van Artsen zonder Grenzen en Sea Watch deden mee aan de reddingsacties.

Middellandse Zee

De afgelopen maanden is de route over de Middellandse Zee populairder geworden. Door de vluchtelingendeal met Turkije is de route naar de Griekse eilanden bijna volledig afgesloten. Ook hebben landen in Zuidoost-Europa hun grenzen gesloten voor migranten die vanuit Griekenland West-Europa proberen te bereiken. Om die reden proberen nu veel vluchtelingen weer met vaak gammele bootjes vanuit Libië de Italiaanse kust te bereiken.

Lees ook: ‘Iedereen die Italië nu nog kritiseert, moet zich schamen.’

Vrijdag maakte de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) bekend dat sinds het begin van dit jaar 319.711 vluchtelingen Europa hebben bereikt over zee. Zeker 3.654 migranten overleefden de gevaarlijke overtocht niet.

Begin deze maand werden tussen Libië en Italië op een dag meer dan zesduizend migranten gered door de Italiaanse kustwacht, bijgestaan door hulporganisaties. In de maanden daarvoor vonden meerdere andere reddingsoperaties plaats.