OM ziet crimineel Naoufal F. als brein mislukte moord

De naam van F., alias Noffel, komt met enige regelmaat naar voren in de zogenoemde Mocro-oorlog.

Politie doet onderzoek naar de mislukte moordaanslag op Pjotr R.
Politie doet onderzoek naar de mislukte moordaanslag op Pjotr R. Foto Evert Elzinga / ANP

Het Openbaar Ministerie wil een belangrijke figuur uit de zogenoemde Nederlandse Mocro-maffia vervolgen als organisator voor een onderwereldmoord. Het gaat om de 36-jarige Naoufal F., alias Noffel. Hij werd dit voorjaar aangehouden in Dublin op verdenking van witwassen en het gebruik van valse identiteitspapieren.

Een woordvoerder bevestigt een bericht in Het Parool dat het OM de Ierse autoriteiten heeft gevraagd om de uitlevering van Naoufal F. Uit dat verzoek blijkt dat F. wordt verdacht van het organiseren van de mislukte aanslag op de Amsterdamse beroepscrimineel Pjotr R., op 5 november 2015 in Diemen. Pjotr R. werd toen 7 keer geraakt door twee mannen die hem met Kalasjnikovs beschoten. Hij ontsnapte op wonderbaarlijke wijze aan zijn belagers door zich schuil te houden in een sloot.

‘De auto gevlamd’

De twee schutters en een drietal handlangers zijn nog diezelfde dag aangehouden in Amsterdam en omgeving. Zij stonden al een tijd in de belangstelling van de politie en gebruikten een auto waarin de politie heimelijk afluisterapparatuur had geplaatst. Ook slaagde de politie erin om enkele beveiligde PGP-telefoons te kraken die de schutters op de dag van de aanslag gebruikten. Dat heeft een grote hoeveelheid bewijsmateriaal opgeleverd.

Zo krijgt een van de schutters via de PGP-telefoon allerlei vragen van een onbekende persoon die de bijnaam “Buik” gebruikt.

“Waarom heb je de waggie (auto, red) niet gevlamd in de garage? Waarom niet gefikt meteen?”

Ook stelt Buik een van de schutters verantwoordelijk voor het mislukken van de aanslag: “Jullie zijn een, maar jij bent verantwoordelijk.”

Uit een Europees arrestatiebevel dat justitie onlangs naar de Ierse autoriteiten heeft gestuurd, blijkt nu dat het Openbaar Ministerie vermoedt dat de man achter de bijnaam Buik Naoufal F. is. Zijn advocaat ontkent dat. “Die aanname is ongegrond”, aldus advocaat Inez Weski in Het Parool.

Naoufal geregeld in beeld bij Mocro-oorlog

Het is niet de eerste keer dat Naoufal F. in verband wordt gebracht met onderwereldmoorden. Zo is zijn betrokkenheid onderzocht bij de veelbesproken schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt eind 2012. Daarbij komen twee mannen om het leven en wordt door de vluchtende schutters vanuit een gestolen Audi geschoten op twee motoragenten.

Deze schietpartij is opmaat voor een escalatie van een ruzie onder criminelen van voornamelijk Nederlands-Marokkaanse komaf die bekend is geworden als de Mocro-oorlog. In dat conflict, dat is begonnen met ruzie over een verdwenen partij cocaïne, komt de naam van Naoufal F. met enige regelmaat naar voren. Nu blijkt dat hij ook wordt verdacht van betrokkenheid bij andere liquidaties.