Nederlandse journalist gewond na gevechten in Iraaks Kirkuk

Bud Wichers liep een schampschot op aan zijn arm, toen een scherpschutter hem onder vuur nam.

Beeld RTL Late Night / Youtube

De Nederlandse oorlogsverslaggever Bud Wichers is vrijdagavond gewond geraakt toen hij werd beschoten in de Noord-Iraakse stad Kirkuk. Hij liep een schampschot op aan zijn arm, zo vertelt Wichers zaterdag tegenover RTL Nieuws. Ook kneusde hij zijn polsen en liep hij een scheurtje op zijn neus toen hij vervolgens wegdook.

Wichers was in Kirkuk om verslag te doen over het offensief van terreurgroep Islamitische Staat, dat uiteindelijk meer dan een dag aanhield en naar verluidt aan zeker 45 mensen het leven kostte. De freelance journalist, die onder meer werkt voor BNR, zegt over het voorval:

“Ik was aan het werk in het centrum van Kirkuk. We vonden het te onveilig en wilden terug naar ons huis. Om bij de auto te komen, moesten we een straat oversteken. Ik rende en ineens begon een scherpschutter te schieten.”

En:

“Ik voelde ineens een brandende pijn in mijn linkerarm. Ik maakte nog een laatste sprong, maar verloor daarbij mijn evenwicht en viel.”

Volgens RTL is het niet de eerste keer dat Wichers met de schrik vrij kwam. Op donderdag was er al een mortiergranaat vlak naast zijn auto terechtgekomen, maar het explosief ging niet af. Eerder deze maand kwam de Nederlandse fotograaf Jeroen Oerlemans om toen hij verslag deed van de gevechten tussen het leger en Islamitische Staat in Libië.