In beeld

Gelukkige gezinnen met hun zika-baby

Geen land ter wereld wordt zo hard getroffen door het zika-virus als Brazilië. Het afgelopen jaar werden er meer dan tweeduizend kinderen geboren met microcefalie – verschrompelde hersenen bij pasgeboren baby’s – die vermoedelijk is veroorzaakt omdat hun moeder besmet is geraakt met zika. Voor fotograaf Felipe Dana van AP was dat aanleiding om getroffen gezinnen te portretteren. Om vast te leggen hoe trots de ouders zijn op hun kind, net als elke andere ouder.
Jusikelly da Silva en haar dochter Luhandra. Tot een paar maanden geleden kon Luhandra zitten en vast voedsel eten, maar na een toeval kan ze nauwelijks nog bewegen.
Foto Felipe Dana / AP
Rosana Alves en haar dochter Luana, die speciale beugels moet dragen om haar voeten recht te houden. Alves is gestopt met werken om voor Luana te kunnen zorgen.
Foto Felipe Dana / AP
Elisson Campos poseert met zijn één jaar oude broertje Jose Wesley.
Foto Felipe Dana / AP
Tatiane do Nascimento moet twee tot drie keer per week met haar zoontje Willamis Silva naar het ziekenhuis. Hij kan nauwelijks slikken en groeit daardoor nauwelijks. Alleen via een slang krijgt hij voeding, maar die trekt hij regelmatig los.
Foto Felipe Dana / AP
Daniele Ferreira dos Santos moet haar zoontje Juan Pedro alleen opvoeden, nadat de vader enkele weken na de geboorte verdween. Ze krijgt hulp van haar moeder en haar oudere dochter.
Foto Felipe Dana / AP
Nogmaals de eenjarige Jose Wesley Campos, ditmaal met zijn moeder Solange Ferreira.
Foto Felipe Dana / AP
De 21-jarige Angelica Pereira komt aan niets anders meer toe dan zorgen voor haar dochter Luiza. Ze heeft het gevoel vergeten te worden door de Braziliaanse regering.
Foto Felipe Dana / AP
Rozilene Ferreira met haar een jaar oude zoontje Arthur Conceicao.
Foto Felipe Dana / AP
Toen Carlos Alberto Dias merkte hoeveel tijd zijn vrouw Diana kwijt was met de zorg voor hun zoontje Ezequiel en de drie andere kinderen, nam hij ontslag. Sindsdien rijdt hij hen naar behandelingen, soms wel vijf keer per week.
Foto Felipe Dana / AP
Vanessa dos Santos met haar zoontje Enzo, die twee keer per dag medicatie nodig heeft en nog steeds moeite heeft met bewegen.
Foto Felipe Dana / AP