PSV wint van Sparta, Twente met gemak langs Go Ahead

Roda JC speelde met 1-1 gelijk tegen ADO. Willem II verloor in eigen huis in de blessuretijd met 0-1 van FC Utrecht.

FC Twente-speler Yaw Yeboah viert de 1-0-voorsprong.
FC Twente-speler Yaw Yeboah viert de 1-0-voorsprong. Foto ANP

FC Twente heeft zaterdagavond met gemak met 0-2 van provinciegenoten Go Ahead Eagles gewonnen. PSV boekte later op de avond een kleine thuisoverwinning op Sparta: 1-0. In Kerkrade eindigde de match tussen Roda JC en ADO Den Haag in een 1-1 gelijkspel. Willem II verloor in eigen huis in de blessuretijd met 0-1 van FC Utrecht.

PSV - Sparta: 1-0

Met pijn en moeite heeft PSV zaterdagavond een serie teleurstellende resultaten voor eigen publiek besloten met een zege op Sparta Rotterdam. Bart Ramselaar zorgde in het laatste kwartier voor opluchting bij de regerend kampioen (1-0). De middenvelder, in de zomer overgekomen van FC Utrecht, tekende voor het derde doelpunt van PSV in vijf thuisduels in de eredivisie dit seizoen.

De enige Nederlandse deelnemer aan de Champions League had de laatste drie competitiewedstrijden voor eigen publiek niet gewonnen. Niet alleen PSV komt moeilijk tot scoren in het Philips-stadion. Sparta kreeg voor rust drie keer een mogelijkheid om brutaal op voorsprong te komen. Stijn Spierings, Thomas Verhaar en Craig Goodwin kregen de bal echter niet langs doelman Remko Pasveer, de vervanger van de geblesseerde Jeroen Zoet. Ze verzuimden de thuisploeg te bestraffen voor een belabberde start.

Niet alleen keeper Zoet ontbrak bij de thuisploeg. Siem de Jong was ook niet fit uit de uitwedstrijd bij Bayern München gekomen en Jetro Willems voetbalde wegens ‘privé-omstandigheden’ niet tegen zijn oude club. Trainer Phillip Cocu koos voor de vleugelverdedigers Santiago Arias en Joshua Brenet. Bart Ramselaar mocht het middenveld versterken en buitenspelers Gáston Pereiro en Luciano Narsingh kregen de voorkeur boven Steven Bergwijn.

PSV kwam met de schrik vrij in de openingsfase maar herstelde zich halverwege de eerste helft. Pereiro, Brenet en Narsingh verschenen gevaarlijk voor doelman Roy Kortsmit maar wisten niet te scoren. In de tweede kwam Sparta niet verder dan verdedigen. PSV drong aan maar kreeg weinig kansen omdat er steeds weer een voet van een Spartaan in de weg stond.Ramselaar zorgde in de 77e minuut voor opluchting bij PSV. Hij liftte de bal handig over doelman Kortsmit heen. Sparta krijgt dinsdag al kans op revanche als de kampioen naar het Kasteel komt voor een duel in de KNVB-beker.

Willem II - FC Utrecht: 0-1

Sébastien Haller was zaterdagavond weer eens goud waar voor FC Utrecht. In blessuretijd maakte de Fransman het beslissende doelpunt tegen Willem II, dat een uur lang met 10 man speelde na een rode kaart van spits Fran Sol.

Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer eiste in het eerste kwartier van het levendig begonnen duel de meeste aandacht op. Eerst gaf hij FC Utrecht al dan niet terecht geen strafschop na een overtreding van Freek Heerkens op Yassin Ayoub. Daarna deed hij een stevige ingreep van Rico Strieder op Anouar Kali af met geel, waar rood zeker niet misplaatst zou zijn geweest.

Wiedemeijer greep na een half uur wel resoluut in. Sol, de Spaanse spits van Willem II, moest met rood van het veld op nadat hij natrapte richting Nacer Barazite. Opvallend genoeg waren de Tilburgers ondanks de numerieke minderheid in het slot van de eerste helft gevaarlijker dan FC Utrecht. Doelpunten leverde dat niet op, want net als bij de aanvalsacties van FC Utrecht, ontbrak precisie in de afwerking.

Na de rust was FC Utrecht met een mannetje meer sterker. Echt gevaarlijk waren de in een te laag tempo uitgevoerde aanvallen aanvankelijk niet. Spits Sébastien Haller zat in de tang bij de centrale verdedigers van Willem II en Richairo Zivkovic had zijn avond niet. Pas in de slotfase kreeg de Utrechtse ploeg wat kansen, maar doelman Kostas Lamprou liet zich niet verschalken. Totdat Haller in blessuretijd toesloeg. Hij bezorgde FC Utrecht de eerste uitzege van dit seizoen.

Roda JC - ADO Den Haag: 1-1

Roda JC heeft met pijn en moeite een punt gered uit de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag (1-1). In eigen huis leken de Limburgers zaterdagavond op de zesde competitienederlaag af te stevenen totdat aanvaller Mitchel Paulissen vijf minuten voor tijd met een vrije trap de gelijkmaker aantekende.

Door het puntje heeft Roda de laatste plek in de eredivisie in ieder geval voor een dag overgedragen aan FC Groningen.De Limburgers begonnen vol zelfvertrouwen aan het duel, wellicht opgedaan vorige week in Rotterdam, waar voor het eerst dit seizoen werd gewonnen. ADO Den Haag zocht vooral naar het goede gevoel na vijf nederlagen op rij na een puike seizoensstart.

Halverwege de eerste helft namen de spelers van ADO-coach Zeljko Petrovic het initiatief over van Roda. Edouard Duplan drukte in de 37e minuut het krachtsverschil in een score uit door een rebound achter doelman Benjamin van Leer te tikken.In een wedstrijd met weinig kansen leek dat lang de beslissing. Paulissen bezorgde Roda met pas het tweede Roda-doelpunt in het Parkstad Limburg Stadion alsnog een puntje.

Go Ahead Eagles - FC Twente: 0-2

FC Twente maakte het zichzelf zaterdag in de tiende speelronde van de eredivisie onnodig moeilijk. Op bezoek bij de kwaliteitsarme ‘buurman’ Go Ahead Eagles werd zonder veel franje de vijfde overwinning van deze competitie behaald: 0-2.

Het was een Overijsselse derby, maar het krachtsverschil tussen de nummer zeven (Twente) en de thuisclub die onderin de eredivisie bivakkeert (vijftiende) bleek in de eerste helft veel te groot om het duel tot een grootse kraker te laten uitgroeien. Twente tikte de bal rustig en geduldig rond, terwijl Go Ahead de eerste drie kwartier niet tot een uitgespeelde kans kwam. De thuisploeg uit Deventer mocht doelman Theo Zwarthoed dankbaar zijn dat hij tot drie keer toe adequaat ingreep en zo een achterstand voorkwam. In de 34e minuut leek hij kansloos op een schuiver van Bersant Celina, maar stond de paal Twents succes nog in weg.

Het was uitstel van executie: tien minuten later bediende topschutter Enes Ünal zijn maatje voorin, Yaw Yeboah: 0-1.Dat doelpunt leek de genadeklap te zijn voor Eagles. Het tegendeel was waar. De thuisploeg raapte alle moed bij elkaar en zette Twente steeds meer onder druk. Tot grote mogelijkheden leidde dat niet, maar omdat de bezoekers geen moment meer de bezieling vonden van voor rust, mocht Eagles heel lang blijven hopen op de gelijkmaker.

Twee minuten voor het eindsignaal van scheidsrechter Martin van den Kerkhof besliste Bersant (die ook in het tweede bedrijf de paal een keer trof) de wedstrijd. Op zijn schot van buiten het strafschopgebied was Zwarthoed kansloos.Eagles-speler Jarchinio Antonia eiste in blessuretijd nog een negatieve hoofdrol op, toen hij volkomen onnodig een charge uitvoerde op Twente-speler Stefan Thesker. De invaller kon onmiddellijk met rood vertrekken.

(ANP)