EU en Wallonië onderhandelen verder over CETA

Vrijdag verliet Canada teleurgesteld de onderhandelingen. Nu gaat het tussen de EU en Wallonië.

De Waalse minister-president Paul Magnette
De Waalse minister-president Paul Magnette Francois Lenoir/REUTERS

De EU en Wallonië praten de komende dagen verder over CETA, nadat gesprekken daarover tussen Canada en Wallonië vrijdag vastliepen. Dat is de uitkomst van de bijeenkomsten die voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz zaterdag apart had met de Waalse minister-president Paul Magnette en de Canadese handelsminister Chrystia Freeland.

De Franstalige regio wilde vrijdag nog steeds niet instemmen met het vrijhandelsverdrag, waardoor België als land het verdrag niet kan tekenen. Freeland, afgereisd naar de zetel van de Waalse regering in Namen, verliet na een urenlange onderhandelingssessie zichtbaar emotioneel de gesprekken en concludeerde dat er met de EU geen verdragen kunnen worden gesloten. Ze zei terug te keren naar Canada.

Lees ook: Canadese handelsminister verlaat onderhandelingen met Wallonië

Zaterdagmorgen bleek ze echter toch nog in België. Op initiatief van Schulz werd er weer gepraat. “We kunnen niet stoppen bij de laatste mijl”, zei hij vrijdagavond op Twitter.

De gesprekken waren volgens Schulz “constructief”. Hij is hoopvol over een oplossing met de Walen. Freeland liet weten dat Canada klaar is om te tekenen en dat de bal nu bij de EU ligt. “Ik hoop dat ik over enkele dagen terug kan komen met mijn premier [Justin Trudeau, red.] om het verdrag alsnog te tekenen.” Volgens Magnette zijn er nog “problemen”, maar is het het waard “om wat extra tijd te nemen.”

Wallonië (3,5 miljoen inwoners) ligt al een tijd dwars bij het sluiten van het handelsverdrag. De regio vreest een grote instroom van goedkoop vlees en is negatief over het systeem dat geschillen tussen staten en bedrijven moet oplossen bij handelsconflicten. Critici van Magnette beschuldigen hem er echter van dat hij slechts tegen CETA is voor binnenlands politiek gewin. Hij zou de Vlamingen, die pro-CETA zijn, een hak willen zetten.

Lees ook: Belgische strijd is Europa in het klein