Duizend mensen met ademhalingsproblemen bij Mosul in Irak

De klachten ontstonden doordat een zwavelfabriek in de omgeving in brand werd gestoken, mogelijk door IS-strijders.

Het Iraakse leger in actie ten zuiden van Mosul, te midden van giftige rookwolken afkomstig van een brandende zwavelfabriek.
Het Iraakse leger in actie ten zuiden van Mosul, te midden van giftige rookwolken afkomstig van een brandende zwavelfabriek. Foto Thaier Al-Sudan / Reuters

Bijna duizend mensen in het stadje Qayyara ten zuiden van het Iraakse Mosul hebben zich in een ziekenhuis gemeld met ademhalingsproblemen. Dit nadat er berichten de kop opstaken dat strijders van Islamitische Staat een zwavelfabriek in brand hadden gestoken. Dat zeggen bronnen bij het ziekenhuis van Qayyara zaterdag, meldt persbureau Reuters.

Voor zover bekend zijn er geen doden gevallen. De eerste patiënten meldden zich vrijdag bij het ziekenhuis.

Begin deze week begon een grote militaire operatie om Mosul te heroveren op IS. Enkele dagen nadat het offensief begonnen was, vloog de zwavelfabriek in de fik. Volgens het Amerikaanse leger hebben de jihadisten de zwavelfabriek opzettelijk in brand gestoken.

Lees ook: Het offensief om Mosul te bevrijden van IS is begonnen

Offensief

Verwacht wordt dat de operatie om Mosul te bevrijden lange tijd gaat duren. De Iraakse premier Haider al-Abadi zei donderdag dat de strijd “beter dan verwacht” verloopt.

Toch zal IS de stad niet makkelijk prijsgeven. Mosul is de belangrijkste stad die de terreurgroep in Irak in handen heeft. In 2014, kort nadat Mosul bezet werd, gaf IS-leider Abu-Bakr al-Baghdadi in de Grote Moskee zijn eerste en vooralsnog enige publieke toespraak. Dat was enkele dagen nadat de terreurgroep een “kalifaat” had uitgeroepen.

De afgelopen dagen werden vooral dorpen rondom Mosul ingenomen. Zaterdag werd bekend dat Iraakse strijders de stad tot op zo’n vijf kilometer genaderd zijn. Velen van hen hebben uit voorzorg gasmaskers bij zich.