Door IS gegijzelde buitenlanders bevrijd in Libië

Onder de gegijzelden bevonden zich elf Eritreeërs, een Egyptenaar en een Jordaniër.

Strijders van de Libische eenheidsregering in Sirte.
Strijders van de Libische eenheidsregering in Sirte. Foto Ismail Zitouny / Reuters

In de Libische stad Sirte zijn dertien buitenlandse gegijzelden levend bevrijd uit handen van terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat hebben militairen van de Libische eenheidsregering zaterdag laten weten, meldt persbureau AFP. Sirte werd onlangs grotendeels heroverd op IS, hoewel jihadisten nog enkele gebieden in de stad bezet houden.

Onder de gegijzelden bevonden zich elf Eritreeërs, een Egyptenaar en een Jordaniër. Volgens de militairen werden zij bevrijd tijdens een operatie waarbij IS-strijders uit een gebied in Sirte werden verdreven.

Sirte ligt op zo’n 400 kilometer ten oosten van de Libische hoofdstad Tripoli. IS kreeg de stad vorig jaar in handen. Een offensief om de stad te veroveren is al sinds mei aan de gang. Hierbij zijn al meer dan 550 mensen om het leven gekomen en circa drieduizend gewond geraakt.

Lees ook: In wiens handen komt Sirte als alle IS-strijders zijn verslagen?

Offensief

Begin september meldden Libische militairen dat de IS-strijders nog maar één wijk van de stad in handen hadden. De slag verloopt moeizaam, omdat IS veel mijnen, autobommen en andere boobytraps in de stad heeft geplaatst. Die tactiek paste de terreurgroep eerder toe in Falluja en nu vermoedelijk ook in Mosul, beide gelegen in Irak.

Jeroen Oerlemans

Eerder deze maand werd de Nederlandse oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans doodgeschoten door een sluipschutter van IS tijdens een reportage in Sirte. De kogel raakte Oerlemans net op een punt waar zijn lichaam niet beschermd was door een kogelvrij vest.

Lees ook: Gedood terwijl hij het goede deed

Sirte is de geboorteplaats van de in 2011 vermoorde Libische dictator Moammar Gaddafi. De kolonel werd uiteindelijk vermoord in Sirte, de laatste stad die tijdens de burgeroorlog nog trouw zwoer aan Gaddafi.