‘Dodental IS-offensief Kirkuk loopt op naar 80’

Na een volle dag en een nacht van gevechten in en rondom de Noord-Irakese stad is de aanval inmiddels afgeslagen.

Beelden van peshmerga-strijders in gevecht in Kirkuk.
Beelden van peshmerga-strijders in gevecht in Kirkuk. Foto Ako Rasheed / Reuters

Bij het offensief van terreurgroep Islamitische Staat op de Irakese stad Kirkuk zijn in een dag tijd zeker tachtig mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politiechef Khattab Omer zaterdag laten weten, meldt persbureau AP. Ook vielen er 170 gewonden.

Twitter avatar AP The Associated Press BREAKING: Iraqi official says Islamic State assault on Kirkuk killed at least 80 people, mostly security forces.

De meeste slachtoffers zijn agenten en medewerkers van veiligheidsdiensten, zo melden bronnen bij de autoriteiten zaterdag aan persbureau AFP. Ook kwamen 13 medewerkers van een gascentrale om. In de stad is een avondklok afgekondigd na het geweld.

Aanval afgeslagen

Na een volle dag en een nacht van gevechten in en rondom de Noord-Irakese stad is het offensief inmiddels afgeslagen. Volgens het hoofd van de lokale politie zijn alle aanvallers óf doodgeschoten, óf hebben ze zich opgeblazen. Persbureau AP schrijft dat het zaterdagochtend rustig is in de omgeving van de overheidsgebouwen, waar vrijdag de hevigste gevechten waren. De Iraakse premier Haider al-Abadi zei later zaterdag dat veiligheidsdiensten de stad bijna helemaal weer onder controle hebben. Hij sprak van “een terroristische aanslag”.

De aanval op Kirkuk komt op het moment dat het Iraakse leger bezig is aan een opmars in de richting van Mosul, een kleine 200 kilometer noordelijker. Naast een politiekantoor en gebouwen van de overheid bliezen strijders van IS zich vrijdag op bij een gascentrale even ten noorden van de stad. Kirkuk is in handen van Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders.

Tekst gaat verder onder de kaart:

Aanval mogelijk afleidingsmanoeuvre

Mogelijk was het offensief een poging de aandacht van de Iraakse regering af te leiden van de strijd in Mosul. Daar begon het leger zaterdagochtend met de aanval op Qaraqosh, een dorp ongeveer 30 kilometer verderop. Mosul is de op één na grootste stad van Irak. Naar schatting houden zo’n 5.000 IS-strijders zich er schuil.

Lees ook: Al-Qaeda 3.0 loert nu al om de hoek.

Bij het begin van opmars richting Mosul op maandag zei de Iraakse premier Haider al-Abadi dat hij uitging van een taaie strijd, die weken tot maanden zou kunnen duren. Later in de week stelde hij echter dat het offensief sneller verloopt dan voorzien. Een nieuwe prognose over hoe lang het duurt IS uit de stad te verjagen deed al-Abadi niet.

Het Iraakse regeringsleger krijgt bij de aanval op Mosul niet alleen hulp van de Koerdische peshmerga, maar ook van shi’itische milities en milities van christelijke minderheden die door IS zijn verjaagd. Ze krijgen daarbij vanuit de lucht steun van de Amerikaanse luchtmacht.