Tot 8 november voelt NRC iedere dag een kiezer aan de tand. Carol Katarsky (43) is freelance tekstschrijver en woont met haar man en zoontje van twee in het centrum van Philadelphia.

Kort Amerikaans 1/14

‘Deze campagne voelt als een koortsdroom’

Tot 8 november interviewt NRC in ‘Kort Amerikaans’ iedere dag een kiezer. Van Latino tot Afro-Amerikaan, van jong tot oud, wie kiezen de Amerikanen tot president? Carol Katarsky (43) is freelance tekstschrijver en woont met haar man en zoontje van twee in het centrum van Philadelphia. Door Emilie van Outeren,

Op wie gaat u stemmen op 8 november en waarom?

„Ik wil vooral dat deze verkiezing zo snel mogelijk voorbij is. De campagne voelt als een koortsdroom, maar telkens als ik wakker word blijkt deze echt waar. Donald Trump heeft een aanfluiting van de politiek gemaakt. Ik ben het inhoudelijk niet met hem eens, maar ik ben vooral geschokt door zijn manier van campagne voeren. En ik vind het zeer verontrustend voor ons land dat deze man überhaupt zo ver heeft kunnen komen. Hij zegt de vreselijkste dingen over iedereen met stemrecht behalve blanke mannen, en hij maakt nog steeds kans. Ik begrijp het werkelijk niet. Ik ben geen groot fan van Hillary Clinton, maar ik zal in volle overtuiging op haar stemmen. Ze is verreweg de meest geschikte kandidaat.”

Waarom denkt u dat de meeste vrouwen, volgens de peilingen, op Hillary Clinton zullen stemmen?

„Voor een deel is het symbolisch: vrouwen kunnen en mogen officieel alles in dit land, maar toch is dát glazen plafond tot 2016 nog niet doorbroken. Ik stem niet op haar omdat ze een vrouw is, maar ik vind het wel geweldig dat we straks een vrouwelijke president kunnen hebben. Vrouwen zijn sowieso vaker Democraat dan Republikein, omdat sociale thema’s als geboortebeperking, zwangerschapsverlof, kinderopvang en gelijke rechten voor ons belangrijker zijn.
„Trump bezorgt mij, en ik denk veel vrouwen, rillingen. Hij is die baas, die middenkader manager die we allemaal wel eens gehad hebben. Hij is het wandelende stereotype van de man met wie je niet wilt werken omdat hij handtastelijk is en ongepaste opmerkingen maakt. Waarbij je twijfelt of je maar moet glimlachen om ervan af te zijn, of er iets van moet zeggen. Zo’n man moet niet eens een bedrijf leiden, laat staan een land.”

Hoe zal uw leven veranderen onder een president Trump of een president Clinton?

„Ik maak me in beide gevallen zorgen. Niet om mezelf, ik leid een bevoorrecht leven. Maar wel om het land. Als hij wint… Hij is zo totaal onberekenbaar. Hij kan serieus besluiten dat hij Nederland gaat bombarderen omdat hij vond dat ze hem geen goede stoel gaven bij een staatsbezoek. Maar ook als hij verliest is het systeem beschadigd. De samenleving is beschadigd. Ik weet niet hoe dat gerepareerd kan worden.”