Zuid-Afrika zet vertrek uit Internationaal Strafhof in gang

Zuid-Afrika stoort zich aan het ICC, dat volgens het land Afrikaanse landen anders behandelt dan het Westen.

De hoofdingang van het Internationaal Strafhof in Den Haag.
De hoofdingang van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Foto: Martijn Beekman

Zuid-Afrika heeft het proces tot uittreding uit het Internationaal Strafhof (ICC) in gang gezet. Dat melden Zuid-Afrikaanse media vrijdag, die officiële regeringsdocumenten hebben ingezien. Zuid-Afrika is van mening dat Afrikaanse landen door het ICC worden achtergesteld.

Het land zou de Verenigde Naties, waarmee het ICC samenwerkt, donderdag in een document hebben ingelicht over het besluit. De VN hebben dit zelf nog niet bevestigd. Het document is ondertekend door de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane en gedateerd 19 oktober.

Moeizame relatie

Zuid-Afrika stoort zich aan het ICC, dat volgens het land Afrikaanse landen anders behandelt dan het Westen. In het officiële document dat bij de VN is ingediend, heeft Zuid-Afrika de kwestie van de Soedanese president Omar al-Bashir uitgelicht. De president werd door het ICC gezocht vanwege oorlogsmisdaden. Zuid-Afrika, waar hij verbleef, werd gevraagd hem te arresteren en aan het ICC uit te leveren.

Nog voordat de rechter een uitspraak deed over de uitleveringskwestie, verliet Al-Bashir Zuid-Afrika en ging terug naar Soedan. Zuid-Afrika kon vervolgens op flinke kritiek rekenen van het ICC en het Westen.

Voortgang onduidelijk

Het is niet duidelijk of de Zuid-Afrikaanse regering de bevoegdheid heeft om op eigen houtje een terugtrekking uit het Strafhof te realiseren, zonder goedkeuring door het Zuid-Afrikaanse parlement. Wat wel vaststaat is dat het land, als het komt tot een terugtrekking, hoe dan ook een jaar lang zal moeten wachten tot de formele procedure tot uittreding is afgerond.

Het Internationaal Strafhof zetelt in Den Haag. Het Strafhof kan alleen lidstaten dwingen arrestatiebevelen op te volgen. Door niet langer lid te zijn van het ICC plaatst Zuid-Afrika zich buiten die bevoegdheid van het Strafhof.