Zuid-Afrika

Gidsland voor mensenrechten wil af van internationaal hof

Zuid-Afrika kondigt aan zich terug te trekken uit het oprichtingsverdrag van het Internationaal Strafhof. Dit blijkt volgens online krant Daily Maverick uit de brief aan de Verenigde Naties waarin de minister van Internationale Samenwerking de terugtrekking aankondigt.

Het verzoek volgt op de weigering van de Zuid-Afrikaanse regering vorig jaar om de Soedanese president Omar Al-Bashir op te pakken.

Het verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering om opzegging van lidmaatschap van het Internationaal Strafhof in Den Haag bedreigt de geloofwaardigheid van Afrika’s gidsland voor de mensenrechten. Maar ook die van het Strafhof zelf. „Dit is het begin van een langzame dood”, zegt Thijs Bouwknegt, docent Genocide Studies aan de Universiteit van Amsterdam. „Dit is tekenend voor de teloorgang van de universele mensenrechten-ideologie.”

Zuid-Afrika is het tweede land dat om terugtrekking vraagt. Burundi diende eerder eenzelfde verzoek in. Ook in Oeganda en Kenia zijn plannen in de maak om zich terug te trekken. Afrikaanse leiders beschuldigen het Strafhof ervan bevooroordeeld te zijn. Alle verdachten die zijn berecht in Den Haag, komen van het Afrikaanse continent.

De Verenigde Staten hebben altijd medewerking aan het strafhof geweigerd.