Zorgen in top ABN of opvolger Zalm genoeg bankier is

ABN Amro De minister zou meer letten op ‘maatschappelijk’ profiel dan op de bancaire ervaring die binnen de bank voorop staat.

Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Binnen de top van ABN Amro bestaan grote zorgen of de opvolger van topman Gerrit Zalm wel genoeg ‘bankier’ zal zijn. Zij vrezen dat minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) het vooral heel belangrijk vindt dat de nieuwe bestuursvoorzitter van ABN Amro een maatschappelijke antenne heeft. Bancaire ervaring zou hij minder zwaar laten wegen. Dat zeggen betrokkenen bij het opvolgingsproces tegen NRC. Zij willen anoniem blijven vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

ABN Amro liet vorige maand weten dat Zalm volgend jaar vroegtijdig vertrekt. Een opvolger stond nog niet klaar. Dat is ongebruikelijk, meestal wordt de opvolger op hetzelfde moment ook aangekondigd.

Lees ook Wie moet Zalm opvolgen? Het liefst een vrouw

Het is aan de commissarissen van ABN Amro om een nieuwe bestuursvoorzitter te zoeken en te benoemen. Normaal gesproken kunnen commissarissen hierin zelfstandig opereren. Die van ABN Amro hebben echter te maken met een dominante aandeelhouder: de staat, die 77 procent van de aandelen heeft en elke kandidaat kan afkeuren. De staat keurt ook daadwerkelijk kandidaten af, zeggen betrokkenen. Daarnaast draagt het ministerie zelf actief kandidaten aan.

De commissarissen zoeken naar een opvolger binnen de bank en erbuiten. Chris Vogelzang, lid van de raad van bestuur van ABN Amro, werd aanvankelijk gezien als de belangrijkste interne kandidaat. Hij is verantwoordelijk voor de grootste en meest winstgevende afdelingen: retail en private banking. Vogelzang werkt sinds 2000 bij ABN Amro. Hij zou echter niet Dijsselbloems voorkeur hebben.

Een opvolger vinden is voor de commissarissen een „niet te benijden taak”, zegt een ingewijde. „In dit proces gaat niets op de traditionele manier.”

Lees ook Zalm: niet écht een man van de grote ideeën

Een woordvoerder van ABN Amro zegt in een reactie: „De raad van commissarissen gaat erover en de stichting NLFI heeft het recht om advies te geven.” NLFI is de stichting die de aandelen ABN Amro voor de staat beheert. Een woordvoerder van Financiën zegt: „Het proces van de zoektocht naar een opvolger wordt geleid door de raad van commissarissen, in goede samenwerking met Financiën.” Voor het ministerie zijn „beide aspecten relevant: de maatschappelijke antenne en commerciële ervaring, bijvoorbeeld bij een bank”.

Een nieuwe opvolger kan niet al te lang meer op zich laten wachten. Beleggers houden niet van onzekerheid en die is er nu wel. Wie de nieuwe topman of -vrouw wordt, is van groot belang voor de toekomstige strategie van de bank. En ook binnen ABN Amro wordt men ongeduldig. „Iedereen zit te wachten op de nieuwe leider”, zegt een betrokkene. „Dan kunnen we weer verder.”