Ziekenhuis behandelt VGZ-patiënten even niet

Patiënten met een zorgverzekering van VGZ kunnen voorlopig geen behandeling krijgen in het Medisch Spectrum Twente (MST). Het Twentse ziekenhuis ziet zich genoodzaakt de wachttijden voor VGZ-verzekerden te verlengen vanwege een budgettekort bij de zorgverzekeraar.

Uit een verklaring op de MST-website blijkt dat de wachttijd voor VGZ-verzekerden vanaf maandag wordt verlengd, omdat VGZ te weinig zorg heeft ingekocht. Het ziekenhuis in Enschede stelt dat het VGZ tijdig heeft verteld dat de zorgverzekeraar over 2016 minder zorg heeft ingekocht, dan de zorgvraag van VGZ-verzekerden rechtvaardigt. Er werd echter ook „na weken van overleg” geen passende oplossing gevonden voor het budgettekort.

Het ziekenhuis zegt het resterende budget nu zo goed mogelijk te gaan verdelen om te voorkomen dat het de gemaakte zorgkosten niet krijgt terugbetaald van de verzekeraar.

De afgekondigde maatregel van het MST geldt niet voor spoedeisende gevallen. Zo gelden de langere wachttijden niet voor kinderen, zwangere vrouwen en patiënten bij wie een ernstige aandoening wordt vermoed. Ook patiënten op de spoedeisende hulp worden buiten de maatregel gehouden, evenals de patiënten die al een afspraak hebben staan. Onder zorgverzekeraar VGZ vallen de maatschappijen IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, Zekur, Promovendum en Zorgzaam.