Zeker zestien doden bij aanslagen gascentrale Kirkuk

De aanvallen in Kirkuk zijn mogelijk een poging de aandacht af te leiden van de strijd in het nabije Mosul.

Dam bij de gascentrale in Kirkuk.
Dam bij de gascentrale in Kirkuk. Foto: Wiki Commons

Bij zelfmoordaanslagen bij een gascentrale in de Iraakse stad Kirkuk zijn vrijdag minstens zestien mensen om het leven gekomen. De aanslagen zijn opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, meldt persbureau AFP. Ook een politiebureau en enkele overheidsgebouwen in Kirkuk werden aangevallen.

De gascentrale in Dibis is ontwikkeld door een Iraanse onderneming. Volgens de burgemeester van Dibis bliezen drie zelfmoordterroristen zich op bij de centrale:

“Drie zelfmoordterroristen vielen de centrale aan rond 06.00 uur (lokale tijd) en doodden twaalf Iraakse medewerkers en vier Iraanse technici.”

Ooggetuigen verklaarden aan persbureau AP dat er nog steeds wordt geschoten in Kirkuk. Er zouden geen overheidsgebouwen zijn ingenomen door IS-strijders.

Afleidingsmanoeuvre

Kirkuk werd in 2014 op IS veroverd door Iraaks-Koerdische peshmerga-strijders. Het gebied is sindsdien vaker doelwit van aanvallen van de terreurgroep. In juli kwamen vijf medewerkers om door explosies bij een gasfabriek in de regio.

De aanval op Kirkuk is mogelijk een poging de aandacht van de Iraakse regering af te leiden van de strijd in het nabijgelegen Mosul. Daar verloopt de strijd van elitetroepen van het Iraakse leger en Koerdische strijders tegen IS volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi voorspoediger dan gedacht.

De gascentrale ligt nabij Kirkuk, in het noorden van Irak: