Zeker 73 doden bij ontsporen passagierstrein Kameroen

Achter de trein hingen zeventien wagons die 1.300 mensen vervoerden. Dat is veel meer dan toegestaan.

Foto Robin Utrecht / ANP

Bij een treinongeluk in Kameroen zijn vrijdag zeker 73 mensen om het leven gekomen, zo meldt persbureau AP. Het ongeluk gebeurde toen een overvolle trein ontspoorde.

De trein was op weg van de hoofdstad Yaoundé naar de havenstad Douala. Volgens de spoorwegautoriteiten zaten er niet de maximaal toegestane 600 passagiers in de trein maar 1.300. Om al deze mensen een plek te bieden, werden achter de locomotief, die al negen wagons trok, nog eens acht wagons gekoppeld. Of dat de oorzaak van het ongeluk is geweest, konden de spoorwegautoriteiten nog niet zeggen.

Een journalist van persbureau Reuters, die in het voorste gedeelte van de trein zat, zag het allemaal gebeuren:

“Ik hoorde een hard geluid, keek achterom en zag de wagons achter mij uit de rails schieten.”

De wagons rolden volgens de journalist verschillende keren om alvorens ze tot stilstand kwamen.

Slecht onderhoud

Het spoorwegbedrijf Camrail heeft een team van medewerkers naar de rampplek gestuurd om te onderzoeken hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De spoorwegen in Kameroen hebben een reputatie als het gaat om slecht onderhoud en het negeren van de veiligheidsnormen. In het land ontsporen daarom vaker treinen.