World Series: Voor 75.000 dollar zit je als fan van Chicago Cubs aan het veld

©

Voor 2.000 dollar zou je een vliegticket naar een ver tropisch oord kunnen kopen, plus enkele overnachtingen in een aangenaam resort. Of: je koopt voor dat geld een kaartje voor een wedstrijd in de World Series om de nationale honkbaltitel in de VS, een best-of-sevenserie die begint op dinsdag 25 oktober. Mits je genoegen neemt met een staanplaats. Zitten? Kan ook. Kost minimaal 2.500 dollar.

De kaartjes geven toegang tot de eerste thuiswedstrijd in de World Series van de Chicago Cubs tegen de Cleveland Indians (vrijdag 28 oktober), de strijd om de landstitel die mogelijk beide clubs gaan uitvechten. Mogelijk, want in tegenstelling tot de Indians is het nog niet zeker dat de Cubs de World Series bereiken - ze moeten daarvoor nog één keer winnen van de Dodgers uit Los Angeles. In de nacht van donderdag op vrijdag kwamen de Cubs op een 3-2 voorsprong. Zaterdag kunnen ze een plek in de World Series veiligstellen.

Reden voor de gekte? De Cubs-fans hebben er lang op moeten wachten: de roemrijke club won in 1908 voor het laatst de World Series. Nu ruiken seizoenkaarthouders in Chicago hun kans. Hun club ging als beste ploeg van dit seizoen de play-offs in. Al ruim een maand bieden ze hun kaartjes aan op Stubhub, de officiële doorverkoopsite van de Major League, voor de hoogste bedragen die ooit op Stubhub voor een honkbalwedstrijd zijn gevraagd.

De prijzen variëren van 2.000 dollar voor een staanplaats, vanaf 2.500 dollar voor een goedkope zitplaats – tien keer de originele prijs – vijf- tot zesduizend dollar voor een stoeltje dichter bij het veld, tot wel 75.000 dollar voor een plek aan het veld. Dat is exclusief de toeslag van minimaal 15 procent die Stubhub erbovenop gooit. En dat is voor de eerste thuiswedstrijd: het tweede duel in Chicago is duurder, bij het derde – als dat er komt – stijgen de prijzen tot nog duizelingwekkender hoogtes.

Dat zijn overigens wel vraagprijzen, gebaseerd weliswaar op de marktprijs. Volgens Stubhub was de hoogste prijs die daadwerkelijk is betaald voor een kaartje 15.000 dollar. Één fan haalde de lokale krant door 18.000 dollar neer te leggen voor vier kaartjes.

Fans met een minder dikke portemonnee kunnen beter een ritje van vijf uur maken richting Cleveland om een uitwedstrijd bij te wonen: dat kan al voor ‘slechts’ 655 dollar.