Wisselende Europese avond

Voetbal

Feyenoord wint zakelijk van Zorya, AZ thuis onderuit tegen Maccabi, Ajax speelt gelijk bij Celta,

De Deense Feyenoord-spits
De Deense Feyenoord-spits Foto ANP Pro Shots

Feyenoord doet goede zaken

Feyenoord heeft donderdagavond een belangrijke stap gezet richting overwinteren in de Europa League. In De Kuip werd het Oekraïense Zorya Luhansk met 1-0 verslagen. Het enige doelpunt kwam kort na rust op naam van Nicolai Jørgensen, nadat buitenspeler Bilal Basaçikoglu attent de bal onderschepte en de assist verzorgde op de Deense spits.

Feyenoord heeft in groep A nu zes punten uit drie wedstrijden en staat samen met Manchester United bovenaan in de poule – de eerste twee ploegen in de groep gaan door. Er zijn nog drie speelronden te gaan. Over twee weken wacht Feyenoord het lastige uitduel in Oost-Oekraïne.

Feyenoord, waar aanvoerder Dirk Kuijt rust kreeg, speelde compact en zakelijk. „We hebben een degelijke wedstrijd gespeeld, waarin we niets hebben weggegeven”, zei coach Giovanni van Bronckhorst. „Thuis winnen is de basis om eventueel door te gaan. We zijn hard en goed op weg, maar we zijn er nog niet.” Feyenoord werkt zo vol vertrouwen toe naar de Klassieker, zondag tegen Ajax in De Kuip.

In dezelfde groep won Manchester United thuis met 4-1 van Fenerbahçe, dat wordt gecoacht door Dick Advocaat. Fenerbahçe-spits Robin van Persie zorgde kort voor tijd voor de eretreffer tegen zijn oude club. Mooi was het moment na het doelpunt: hij kreeg een ovationeel applaus van het thuispubliek, waaronder zijn oud-United-coach Alex Ferguson.

AZ verliest ‘alles-of-niets’ duel

AZ zakt in groep D van de Europa League steeds verder weg. De Alkmaarse ploeg ging op eigen veld met 2-1 onderuit tegen Maccabi Tel Aviv. Met slechts één punt uit drie duels staat het team van trainer John van den Brom er in de poule slecht voor: laatste. Het was tegen de Israëlische club de eerste thuisnederlaag voor AZ dit seizoen in alle competities (eredivisie, beker, Europa League).

Van den Brom had voor het duel met Maccabi, de ploeg van trainer Shota Arveladze (ex-AZ) en technisch directeur Jordi Cruijff, gekozen voor een systeem met vier middenvelders en twee aanvallers. Fred Friday en Robert Mühren vormden de voorhoede. Beiden fungeerden zaterdag in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (2-2) nog als invaller. Met twee treffers in de slotfase redde Mühren toen een punt. Een andere AZ-aanvaller, Alireza Jahanbakhsh, was er niet bij. De Iraniër loopt het risico niet meer voor zijn land te mogen uitkomen als hij tegen een club uit Israël speelt. Het Iraanse regime erkent Israël niet.

Ezequiel Scarione scoorde in de eerste helft voor Maccabi, in de tweede helft bracht Mühren AZ terug (1-1), maar Eyal Golasa besliste met een fraai afstandsschot het duel in het voordeel van Maccabi.

Alleen winnen telde voor AZ. Daarom bleef Van den Brom zijn team naar voren sturen na de gelijkmaker „Dit was een alles-of-niets wedstrijd. De afloop is bijzonder teleurstellend.”

Ajax ‘kwaad’ nadat het zege laat glippen

De spelers van Ajax hebben hun trainer Peter Bosz in de aanloop naar de Klassieker zondag tegen Feyenoord stof tot nadenken gegeven. De ploeg liet in het uitduel tegen Celta de Vigo – de nummer twaalf in Spanje – twee keer een voorsprong glippen: 2-2.

Voor de ploeg van Bosz was het de eerste misstap na een serie van negen overwinningen in alle competities. Met zeven punten in poule G staat Ajax er niettemin nog prima voor. Hakim Ziyech (de 0-1) en Amin Younes (1-2) scoorden voor Ajax. Voor Celta waren Andreu Fontàs en Fabián Orellana trefzeker.

Bosz kon leven met het punt. „Vooraf had ik hier misschien voor getekend”, zei hij. „Maar gezien het scoreverloop had er voor ons toch wel wat meer ingezeten. We komen twee keer op voorsprong en Bertrand Traoré kwam daarna nog een teenlengte tekort om onze derde goal te maken. Iedereen bij ons in de kleedkamer was daardoor teleurgesteld en kwaad dat we hier niet hadden gewonnen. Dat begrijp ik, maar ik kan al met al wel vrede hebben met deze uitslag als je de hele wedstrijd bekijkt.”

Bosz had in de aanloop naar het duel tegen Feyenoord een „goed Ajax” gezien. „Ik heb best genoten. We zijn met goed voetbal vanuit een goede organisatie overeind gebleven. We moeten alleen even afwachten hoe de spelers deze wedstrijd verwerken. Vrijwel iedereen klaagde na afloop over rugpijn vanwege het veld.”