VN: IS gebruikt burgers als menselijk schild in Mosul

Terreurbeweging IS heeft 550 families uit dorpen rond Mosul gegijzeld en bij belangrijke locaties in de stad neergezet.

Peshmerga-strijders op weg naar Mosul.
Peshmerga-strijders op weg naar Mosul. Safin Hamed/AFP

Terreurbeweging Islamitische Staat heeft 550 families uit dorpen rond Mosul gegijzeld en bij belangrijke locaties in de stad neergezet. Dat zegt de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, dat zich baseert op lokale bronnen, aldus Reuters. De VN denkt dat de terreurbeweging de burgers gaat gebruiken als menselijk schild wanneer het Iraakse leger de stad bereikt.

De VN zegt ook informatie te hebben dat IS in een van dorpen in de buurt van Mosul veertig inwoners vermoord heeft.

Het Iraakse leger heeft samen met Koerdische eenheden vier dagen geleden de aanval op Mosul ingezet. Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi verloopt het offensief tot dusverre voorspoediger dan gedacht.

Mosul is de laatste grote stad in Irak die IS nog in handen heeft, met naar schatting vierduizend tot achtduizend IS-strijders. Er wonen naar schatting nog een miljoen mensen. De stad is strategisch en economisch van groot belang voor IS. Er wordt rekening gehouden met een taaie en bloedige strijd die weken, misschien wel maanden kan gaan duren.

Extreem bezorgd

Humanitaire organisaties waarschuwen dat er te weinig is gedaan om de vluchtelingen op te vangen en vrezen voor chaos. Zondag lieten de VN weten “extreem bezorgd” te zijn over de veiligheid van de inwoners in Mosul. Ook de aanwezigheid van shi’itische milities doet vrezen voor wraakacties tegen burgers omdat Mosul overwegend sunnitisch is.

Maandag maakte de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, bekend 61 miljoen dollar beschikbaar te stellen voor opvang van burgers die Mosul ontvluchten. De organisatie verwacht dat 200.000 mensen de stad zullen ontvluchten. De VN vrezen dat het de grootste door mensen veroorzaakte humanitaire crisis sinds tijden zal worden. Ten zuiden, oosten en noorden van Mosul worden vluchtelingenkampen aangelegd.