VN gaan onderzoek doen naar oorlogsmisdaden Aleppo

Het onderzoek moet uitwijzen wie verantwoordelijk is voor de mensenrechtenschendingen.

Aleppo.
Aleppo. Foto George Ourfalian / AFP

Er komt een onderzoek naar de gebeurtenissen in de Syrische stad Aleppo waar volgens de Mensenrechtenraad van Verenigde Naties (VN) oorlogsmisdaden worden gepleegd. De Mensenrechtenraad stemde vrijdagmiddag in met dat onderzoek, zo schrijft persbureau Reuters.

Tijdens een zitting van raad in Genève, stemden 24 leden voor het onderzoek en zeven tegen. Rusland en China behoorden tot de landen die tegen stemden. Zestien landen waren niet aanwezig tijdens de stemming.

Volgens de Mensenrechtenraad moet een “speciaal en onafhankelijk onderzoek” aan het licht brengen wie verantwoordelijk gehouden kan worden voor de misdaden in Aleppo waarbij veel burgerslachtoffers vallen.

Lees ook Het gevecht om de ziel van Aleppo, een stuk van correspondent Gert Van Langendonck over de verscheurde stad

Gevechtspauze

Momenteel geldt er in Aleppo een gevechtspauze. Het Russische en Syrische leger staakten dinsdag de aanvallen op de stad. Het ‘humanitaire bestand’ moet burgers en militanten in staat stellen Oost-Aleppo via acht routes te verlaten. Donderdag maakte de Russische minister van Buitenlandse Zaken bekend de gevechtspauze te verlengen met 24 uur. De aanvallen op de stad worden tot zaterdagavond tussen 08.00 en 19.00 gestaakt.

Hoewel de bombardementen op de stad dus gestaakt zijn, zijn hulpverleners nog niet begonnen met de medische evacuatie uit het belegerde deel van de Syrische stad. “Onze medewerkers staan klaar, maar wij hebben nog geen veiligheidsgaranties”, zei een woordvoerder van het Internationale Rode Kruis. Hulpverleners hopen tijdens de gevechtspauze gewonden over te brengen naar ziekenhuizen en hulpgoederen en voedsel af te kunnen leveren. Naar schatting zitten 250.000 cast in Oost-Aleppo.