VN: Aanval op uitvaart Jemen opzet

De „dubbele” luchtaanval van de Saoedische coalitie op een uitvaart in Jemen was opzettelijk. Dat stelt een groep experts van de Verenigde Naties in een vertrouwelijk rapport aan de Veiligheidsraad.

De luchtaanvallen op de plechtigheid in de hoofdstad Sana’a kostten aan zeker 140 mensen het leven. Dit leidde tot zware internationale kritiek op het Saoedische optreden in Jemen. De Saoedische regering concludeerde na een eigen onderzoek dat de aanval een vergissing betrof, die het gevolg was van slechte informatie uit Jemen.

Van die lezing laten de VN-experts weinig heel. Vooral bij het tweede bombardement heeft Saoedi-Arabië „zijn verplichtingen” onder het internationaal recht „geschonden”: het beschermen van burgers. Dat het geen vergissing betrof leidden de experts af uit de prominente gasten op de bijeenkomst. „Als de aanval meerdere van de genoemde individuen had gedood of ernstig had verwond, dan had de alliantie van de Houthi’s en [oud-president] Saleh een enorme politieke en militaire klap gekregen.” De bommen zouden zijn gevallen toen de uitvaart op zijn drukst was.