Topman Turkish Airlines wordt hoofd lucht-en ruimtevaartbedrijf

Temel Kotil moet zorgen voor snellere ontwikkeling van het TFX-straaljagerprogramma.

Foto Tobais Schwarz/ AFP

De topman van Turkish Airlines, Temel Kotil, is de nieuwe directeur van het Turkse lucht-en ruimtevaartbedrijf Tusas Turkish Aerospace Industries (TAI). Dat meldt de Turkse krant Hurriyet.

Kotil was sinds 2005 de bestuursvoorzitter van Turkish Airlines. Onder zijn leiding groeide de Turkse luchtvaartmaatschappij uit tot een van grootste luchtvaartmaatschappijen ter wereld in het aantal vervoerde passagiers. Afgelopen jaar boekte het concern bijna 1 miljard euro winst. Het aantal passagiers steeg ten opzichte van 2014 met 12 procent tot 61,2 miljoen.

‘Turkije wil investeren in ruimtevaart en straaljagerprogramma’

De aanstelling van Kotil “laat zien dat de Turkse overheid wil investeren in ruimtevaartprogramma’s”, zo laat een Turkse overheidfunctionaris weten aan Hurriyet. Het staatsbedrijf TAI is verantwoordelijk voor de bouw en ontwikkeling van Turkse (gevechts)vliegtuigen en het ruimtevaartprogramma.

Bronnen binnen het Turkse ministerie van Defensie zeggen dat Kotil ook moet zorgen voor snellere ontwikkeling van het TFX-gevechtsvliegtuig. Het is het eerste straaljagerprogramma op eigen bodem. De TFX zal naar verwachting in 2025 de F-16’s vervangen.

Turkije krijgt technische ondersteuning van het Britse defensiebedrijf BAE Systems. Ook Pakistan gaat meehelpen bij de ontwikkeling van de gevechtsvliegtuigen.