‘Bestuursvoorzitter Air France wordt vervangen’

De beslissing om de topman te vervangen komt niet als een verrassing. Frédéric Gagey ligt al lange tijd overhoop met de vakbonden.

Foto Eric Piermont /AFP

Frédéric Gagey, de topman van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France, moet vertrekken. Dat heeft de bestuursvoorzitter van moederbedrijf Air France-KLM besloten. Dat meldt de Franse zakenkrant La Tribune.

De topman van Air France-KLM, Jean-Marc Janaillac, zal naar verwachting op 3 november de vakbonden inlichten. Tijdens dit overleg presenteert de Franse luchtvaartmaatschappij ook een nieuw strategisch plan.

Beslissing komt niet als een verrassing

De beslissing om Gagey te vervangen komt niet als een verrassing. De topman ligt al lange tijd overhoop met de vakbonden. De piloten van de Franse luchtvaartmaatschappij hebben in het afgelopen jaar meerdere keren het werk stilgelegd uit onvrede over bezuinigingen en een krimp van het vluchtaanbod. De stakingen kostte Air France tientallen miljoen euro’s.

Gagey was eerder in de running om topman te worden van het moederbedrijf Air France-KLM. Die strijd verloor hij van de huidige bestuursvoorzitter Janaillac.

Lees ook het interview met Janaillac door NRC-correspondent Peter Vermaas : Voor de nieuwe topman van Air France-KLM telt alleen het groepsresultaat

‘Gagey nieuwe financieel directeur Air France-KLM’

Voor Gagey wordt volgens La Tribune geen vervanger gezocht. Zijn huidige taken worden ondergebracht bij Janaillac en andere bestuurders. Naar verwachting blijft Gagey wel werkzaam binnen het concern.

Janaillac heeft hem de positie van financieel directeur bij Air-France KLM aangeboden in plaats van Pierre-François Riolacci die in juli zijn ontslag aanbood.