Test

De video’s die het Syrische regime de laatste tijd heeft verspreid over het leven in het westen van de stad Aleppo vormen een scherp contrast met de dagelijkse beelden van verwoesting in het oosten van de stad.

Eén video, verspreid door het ministerie van Toerisme, is gemaakt met een drone. We zien parkjes, intacte gebouwen, zwembaden, verkeer. De soundtrack is die van Game of Thrones uitgevoerd op luit. Een andere, verspreid door het persagentschap SANA, toont mooie, hippe jongeren die losgaan op techno-muziek. De boodschap: het is goed toeven in regeringsgebied in Syrië.

Op zich hoeft dat niet te verbazen: oorlog is niet altijd zoals in de videogames. Er zijn pauzes en veilige zones. Tijdens de burgeroorlog in Libanon liet beach resort Summerland ooit Gloria Gaynor overvliegen. Ze zong ‘I will survive’. Libanese christenen gingen skiën in de bergen. Belegerd Sarajevo had een ondergronds nachtleven.